Незручні сусіди: як вирішити конфлікт в межах закону? Розповідає юрист

Конфлікти з сусідами: як вирішувати в юридичному полі? Коментує адвокат
Pexels/Karolina Grabowska

Сусідські війни – це явище доволі розповсюджене, особливо в багатоквартирних будинках. Як боротися з «незручними» сусідами в правовому полі? Поради дає юрист.

Поділитися:

Справжні сусідські війни часто точаться у багатоквартирних будинках. Що робити, якщо сусіди створюють несприятливі умови для життя: палять на балконі, шумлять вночі тощо? У яких випадках може допомогти виклик поліції? В ефірі шоу «Твій день» розповів адвокат Іван Бодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пограбували квартиру: що робити? Поради від юриста (відео)

У літню спеку конфлікти з сусідами почастішали. Все через те, що більшість людей відкривають вікна, і до їхньої квартиру потрапляють шум та неприємний запах від тютюново диму з квартир їхніх сусідів. Наприклад, на це жаліється молода мама Злата: її малюкові усього 2 тижні, а він вже змушений вдихати дим від кальяну, який потрапляє до їхньої квартиру з балкону знизу. При цьому поліція безсила, адже балкон – це частина приватної власності, і курити на ньому закон не забороняє.

сусідиФото: Pexels/ArtHouse Studio

Адвокат Іван Бодня підтвердив, що в цьому випадку можна лише спробувати домовитися з сусідами, адже законних підстав якось вплинути на них просто немає. Оскільки дим від цигарок, кальяну – це не шум, а балкон не є громадським місцем, це частина приватної квартири. Якщо сусіди не йдуть на поступки, Іван Бодня радить:

  • Звернутися за підтримкою до мешканців інших квартир та разом спробувати вплинути на сусідів.
  • Поскаржитися на сусідів до ЖЕКу чи ОСББ. Можливо, в Статуті ОСББ прописані правила куріння в квартирах. На них можна посилатися при зверненні до поліції.
  • Якщо в сусідській квартирі проживають орендарі, поскаржитися на них орендодавцеві.

Коли заборонено шуміти?

Якщо у випадку з курцями поліція дійсно практично безсила, то в питанні шуму все навпаки. Юрист наголошує: відповідно до ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», в помешканнях заборонено шуміти з 22:00 до 08:00.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страховка на відпочинок: який обрати страховий поліс і що він покриває? (розповідає експерт)

Окремо слід згадати про ремонт – у згаданому вище законі заборонено проводити будь-які ремонтні роботи у вихідні та святкові дні, а в будні можна це робити лише у проміжок часу з 08:00 до 21:00. Якщо сусіди порушують ці норми, можна викликати поліцію. Правоохоронці мають скласти протокол правопорушення та направити його до суду.

Більше про законні способи вирішення конфліктів з сусідами можна дізнатися з випуску шоу «Твій день» від 6 липня 2021 року.