Стосунки при розлученні: коментують Наталія Окунська та психолог Анна Кушнерук (ВІДЕО)

Як пережити розлучення: поради психолога і  особистий досвід  Ірини Ванникової та Наталії Окунської
Pexels/Daniel Ponomarev

Болючу для багатьох родин тему підняли в новому денному шоу «Твій день». Читай обговорення в студії та поради психолога, як пережити сімейну кризу.

Поділитися:

Телеведуча Ірина Ванникова розпочала розмову з сумної тенденції розлучень під час пандемії ковіду, коли цілодобове перебування в домашніх умовах стало справжнім випробуванням для кожної пари. Психолог Анна Кушнерук пояснила, чому деякі пари гостріше зреагували на ці обставини.

Пари є як фунціональні, так і ті, що при будь-якій кризі готові розлучитися. Коли відбувається якийсь форс-мажор, чи то пандемія, чи криза з батьками чи з дитиною, функціональні пари беруть один одного під руки і дивляться на проблему. Дисфунціональні пари навпаки дивляться один на одного і починаються докори: «ти мала б робити краще» або «ти міг би заробляти більше». Пандемія спровокувала, окрім тривожних станів, ще такі інфантильні тенденції, що ми починаємо сердитися на те, що стали замкнутими в своїх проблемах.


Ірина Ванникова розповіла, що її зіркове розлучення було непростим, як і у кожного. Стосунки парі допомогли врегулювати юристи, щоб уникнути зоряних війн та зашквального буревію. «Вмій гарно вийти заміж, вмій і гарно розлучитися», — зазначила телеведуча Ірина Ванникова, а психолог додала прості поради, які допоможуть на першому етапі.

Моя універсальна порада від психолога: брати паузу та дистанціюватися. Вибудовувати розмову за моделью «проблема-вирішення ситуації» і нічого іншого. Абсолютно нормально, що емоції будуть зашкалювати, бо вирішувати проблеми у кризовому стані завжди тяжко. Розлучення стає втратою однією із наших ідентичностей, які ми планували (наприклад, «я – щаслива дружина» і т.д.) і доводиться визнати, що склалося не так, як планували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на сьогодні 25 травня для всіх знаків зодіаку: день інтуїції

До розмови в студії із Парижу доєдналася Наталія Окунська, яка 8 років розлучалася через суди з чоловіком.

Я би не зробила нічого по-іншому, адже мої діти зі мною – а це найголовніше. Єдине, можливо, я прошла би це все набагато швидше, якби не робила деякі помилки. Наприклад, наймала адвокатів, які потім зраджували моїм інтересам.

В принципі, мій шлях був закономірний, хоча і комусь не подобався, хтось не розумів. Проте розголос пішов на користь моїй справі і я ні про що не шкодую. Я взагалі за те, щоб не мовчати і просити допомогу.


Ірина Ванникова поцікавилася, як поради з висоти свого особистого досвіду Наталія сьогодні може дати парам, які проживають кризу у стосунках:

Насамперед, це поважати один одного, не мститися один одному. Найголовніше – це повага до дітей,  тому що вони найбільше страждають. Саме про них треба думати чоловіку, який хоче відімстити колишній. Я тепер точно знаю, що для дітей – це неймвірно болючі відчуття, це особиста катастрофа, вони ніколи в житті це не забудть. Я рекомендую придивитися до досвіду французів: у них шлюбні контракти, вони ділять майно чесно порівну, діти живуть по 2 тижні у кожного з батьків при умові, що вони не ворогують. На жаль, в Україні сьогодні на законодавчому рівні у жінок не має прав, і в цьому вся проблема.