Історичне сходження: українські альпіністи підкорили гору у Гімалаях, яку ще не вдавалося підкорити нікому – ексклюзивний коментар у «Твоєму дні»

Українські альпіністи підкорили вершину в Гімалаях, яку до того не підкорив ніхто
Facebook Федерація альпінізму і скелелазіння України

Троє українських альпіністів здійснили історичне сходження – підкорили гору у Гімалаях, яку до них не зміг підкорити ніхто.

Поділитися:

6 листопада українські альпіністи В'ячеслав Полежайко, Михайло Фомін та Микита Балабанов здійснили історичне сходження – підкорили вершину гори Аннапурна ІІІ висотою 7555 метрів у Гімалаях через неприступне Південно-Східне ребро. Наші альпіністи змогли подолати 2800 метрів стіни у Гімалаях, яка до них не піддавалася жодному іншому альпіністу. В'ячеслав Полежайко та Михайло Фомін були сьогодні на відео-включенні у шоу «Твій день» з Катманду, де вони ще досі перебувають.

Про свою першу спробу підкорити Аннапурну ІІІ та про успішне сходження В'ячеслав Полежайко розповідає:

"Першу спробу у 2019 році ми сприймаємо як розвідку боєм. Але все одно виявилося, що маршрут є набагато складнішим, ніж ми очікували".

Альпіністи кажуть – на якомусь етапі зрозуміли, що сходження займе більше часу, ніж вони думали, тому харчі із запасу довелося споживати дуже економно. Сходження відбувалося при температурі менше -20℃ і тривало майже 2 місяці – з 14 вересня.

АльпіністиФОТО: Facebook Федерація альпінізму і скелелазіння України

Ведучі «Твого дня» запитали у В'ячеслава та Михайла, скільки треба тренуватися, щоб наважитися на подібну експедицію. Михайло Фомін відповів:

"Безумовно, треба набути певного досвіду. Необхідно мінімум 4-5 років серйозних занять".

АльпіністиФОТО: Facebook Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської ОДА

Коштувати подібна експедиція, за словами наших альпіністів, може дуже по-різному: якщо сходження робити за допомогою компанії-організатора, тоді від 20 до 50 тисяч доларів, якщо самостійно – значно менше. Але на такий крок може наважитися лише команда дуже професійних альпіністів. Дивіться, як альпіністка Ірина Галай підкорила Еверест:

Південно-Східне ребро Аннапурни III залишалося однією з останніх непідкорених вершин у Гімалаях. Гребінь у 2800 м до українців не зміг подолати ніхто. Першу спробу підкорити 7555 метрів здійснили у 1981 році британські альпіністи Нік Колтон і Тім Ліч, але їм вдалося дійти лише до позначки у 6500 метрів. У 2016 році вже австралійська команда за участю відомого альпініста Девіда Лами підкорила 6500 метрів, але далі не пішла.

АльпіністиФОТО: Facebook Федерація альпінізму і скелелазіння України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно дихати, щоб бути струнким та здоровим: секрети дихальної гімнастики від Ксенії Литвинової

У 2019 році наші альпіністи зробили невдалу спробу підкорити Аннапурну III, але не здалися, і все-таки досягли мети через 2 роки. В'ячеслав Полежайко, Михайло Фомін та Микита Балабанов здійснили неймовірно важливе досягнення для всього світового альпінізму.

АльпіністиФОТО: Facebook Федерація альпінізму і скелелазіння України