Кібератака на українські ресурси: як помітити та що робити в такій ситуації (поради фахівця)

Сьогодні, 22 лютого, можлива кібератака на всі українські інтернет-ресурси. Про це попереджає урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події.

Поділитися:

Фахівці команди з реагування на комп'ютерні надзвичайні події просять уважно стежити за веб-ресурсами та вживати заходи, щоб захистити мережі. Перше, це попереджати команду з реагування CERT-UA за контактами, вказаними у них на сайті Як вберегти себе від кібер-злочинців та що робити в такій ситуації? Про це у ефірі програми "Твій день" розповів заступник голови державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України з питань цифрового розвитку трансформації і цифровізації Віктор Жора. 

Фахівець розказав, як помітити, що твій комп'ютер, мережу чи ресурс почали атакувати: 

"Зазвичай це виражається в аномальній поведінці, може супроводжуватися втратою якихось файлів, може супроводжуватися надмірним використанням ресурсів, але зазвичай атаки відбуваються таким чином, що їх наслідки відразу помітні. Тому, наше повідомлення, воно насамперед стосується органів державної влади, великих компаній, об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, які мають засоби моніторингу, які здатні відслідковувати всю підозрілу активність у власних мережах. Ми закликаємо за будь-якої підозри щодо якокїсь аномальної поведінки повідомляти команду  CERT-UA".

Чим небезпечна кібератака, спеціаліст пояснив: 

"Вона може призвести до втрати даних, до спотворення даних, до недоступності якихось критично важливих ресурсів, до витоку даних. Кібератака - це суттєва загроза роботі інформаційних систем".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепер онлайн: в «Дії» з'явилися нові послуги (зміна реєстрації місця проживання, дозвіл на будівництво та інші)

Що насамперед робити у ситуації, якщо пропав інтернет та немає доступу до телебачення: 

"Якщо пропав інтернет, то перший дзвінок має бути здійснений провайдеру. Але якщо сам провайдер відчуває якісь проблеми з наданням послуг своїм клієнтам, він вже може звернутись до урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події. Дуже раджу мати альтернативний зв'язок: зараз доступний мобільний інтернет. Якщо ваш основний провайдер перестав надавати послуги, ви можете скористатись мобільним інтернетом і завжди бути на зв'язку". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінити місце реєстрації онлайн на порталі та в застосунку Дія: покрокова інструкція

Як захистити себе від кібератак та які є альтернативи?  Великі компанії мають сучасні складні засоби захисту, а звичайний українець може зробити декілька базових речей:

1. Зробити резервну копію важливих даних та зберігати їх на окремому зовнішньому носії. 

2. Поміняти паролі і увімкнути двофакторну автентифікацію 

3. Паролі мають бути складними, такими, які важко підібрати

4. Встановити засоби антивірусного захисту, які забезпечують надійний захист від більшої кількості відомих загроз

Як захистити свої персональні дані – диавться поради експерта із кібербезпеки: