Фантастичний серпневий зорепад: коли милуватися зірковим дощем та як його сфотографувати (розповів астроном)

Метеорний потік Персеїди: коли та де можна спостерігати?
Pexels/Neale Lasalle

Явище, для якого телескоп не потрібний: в які дати та час можна побачити на небі неймовірний зірковий дощ?

Поділитися:

Головний зорепад року: метеорний потік Персеїди. Щорічно в серпні ви можете спостерігати цю красу на небі! Космічне явище набуло назви "зірковий дощ". Від сьогодні та до кінця тижня ми побачимо не падаючі зірки, а потік згораючих в атмосфері пилових часточок, що лишилися від комети Свіфта-Туттля. Ця комета періодично проходить поблизу Землі й залишає за собою половий шлейф. Наша планета, рухаючись по своїй орбіті навколо Сонця щороку в серпні проходить цей потік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на цей робочий тиждень: чи треба боятися п'ятницю 13? (коментує астролог)

Астрономи кажуть, що пил комети рухається швидше, ніж Земна куля. Найімовірніше побачити метеорний потік можна в години після півночі та до світанку. За годину спостереження можна побачити близько 60 спалахів. При цьому, щоб їх помітити, мати телескоп не обов'язково. Це настільки красиве явище, що хочеться сфотографувати! Ну а щоб фотографії вийшли гарні, потрібно чітко дотримуватися інструкцій від денного шоу "Твій день":

  1. Використовуйте штатив, щоб через тремтіння рук фотографія не зіпсувалась.
  2. Використовуйте таймер. Це дозволить вам взагалі не торкатись фотокамери.
  3. Оберіть вдале місце для фото. Як обрати те саме місце, щоб чітко побачити метеорити в денному шоу "Твій день" розповів старший науковий співробітник головної астрономічної обсерваторії НАН України Олександр Велесь:

Персеїди активні навіть з початку липня та до кінця серпня, але найбільш активні приблизно 12-13 серпня. В принципі, можна обирати довільну географічну точку в північній півкулі. Головне, звичайно, щоб це місце було темне, далеко від ліхтарів, доріг, дерев. Якщо ви неозброєним оком бачите Чумацький Шлях, тоді можна займати зручне, бажано горизонтальне, положення і схопити в ночі з 12 на 13 та з 13 на 14 серпня за годину 50-60 метеорів. З 14 серпня потік метеорів буде менший: приблизно 10 метеорів на годину. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на серпень 2021 для всіх знаків зодіаку: кому пощастить найбільше

Які ще астрономічні явища ми зможемо спостерігати найближчим часом? Астроном поділився:

Якраз в серпні на нас очікує протистояння двох найбільших планет нашої Сонячної системи, Сатурна та Юпітера. Серпень-вереснь – найкращі місяці для спостереження, проте для цього потрібен телескоп. Також до кінця року буде два затемнення, але одне буде частково Місячне, його не буде видно в Україні, а повне Сонячне можна буде спостерігати тільки в Антарктиді. В кінці року, десь в середині грудня, буде ще один метеорний потік Гемініди. Він буде навіть активнішим, ніж Персеїди, більше ніж сто метеорів на годину. Його можна аналогічно спостерігати без телескопа, але ймовірність того, що повезе з погодою, звісно ж, нижча. 

Щоб дізнатись інформацію детальніше, перегляньте сюжет: