Чи допоможе щеплення зупинити поширення штаму "Дельта", а також про вакцинування вагітних та дітей розказує експертка ЮНІСЕФ

Чи можна вагітним та дітям робити щеплення від COVID-19
Рexels

Від чого буде залежати введення локдауна восени проти поширення нового штаму "Дельта" розповідає експертка ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавіна.

Поділитися:

У програмі «Твій день» медична експертка ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавіна розвіяла найпоширеніші міфи про вакцинацію від коронавірусу. Експертка вважає, що щеплення варто зробити для того, щоб восени не було локдауну та для того, щоб захистити своє власне здоров'я. 

Локдаун восени, як мені здається, дуже ймовірний, оскільки темпи поширення захворювання великі й тими темпами, якими на данний момент проходить вакцинація поширення вірусу не зупинити. Хоча все можливо і люди можуть встигнути за серпень і вересень провакцинуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус штаму Дельта: симптоми, перебіг та чи працює вакцинація (коментує медекспертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова)

Кому насамперед необхідна вакцинація

Експертка стверджує, що в першу чергу вакцинуватися необхідно людям з хронічними захворюваннями, вагітним та дітям. Важливо під час вакцинації дотримуватися всіх заходів безпеки, бо перераховані категорії людей знаходяться в групі ризику.

Вакцинуватися можна:

  • Вагітним на будь-якому терміні вагітності
  • Людям, які тільки планують народження дитини
  • Жінкам на грудному вигодовуванні
  • Людям з цукровим діабетом
  • Людям з онко захворюваннями також необхідно вакцинуватися, бо вони знаходяться в групі ризику

 Єдиним протипоказанням до вакцинації є анафілактичний шок на першу дозу вакцини.

Катерина Булавіна каже, що вакцинована людина може захворіти COVID-19, але перебіг хвороби буде набагато легше і людина не потребуватиме кисневої підтримки.

Чи мають право компанії не допускати до роботи або звільняти працівників без вакцинації

Звільнення або допуск до роботи без вакцинації залежить від нашого ставлення до власної безпеки, і до цінності чужого життя взагалі. Катерина Булавіна вважає, що допуск до роботи без вакцинації це, звичайно, рішення кожного керівника, але є певні професії, де вакцинація необхідна.

З якого віку можна вакцинувати дітей

Зараз Україна пропонує вакцинувати дітей від 18 років. Від 12 років, тих дітей, у яких є серйозні хронічні захворювання або тих, хто їде на навчання закордон. Діти, на даний момент, вакцинуються вакциною Pfizer.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без вакцинації до школи: чи заборонять нещепленим дітям відвідувати заняття?

Чи можна питати про вакцинацію в інших людей

За результатами опитування про коректність питання питання про вакцинацію від COVID-19 була отримана наступна статистика:

вакцинування від короновірусу

Експерт Катерина Булавіна вважає, що, звичайно, інформація про вакцинацію є особистою, але зараз люди часто викладають в соціальних мережах фото з вакцинації й це може мотивувати інших людей, які відкладали вакцинацію.

Дивіться відео сюжет з порадами медичної експертки ЮНІСЕФ в Україні: