Що робити, якщо провалилися під лід: перша допомога та способи самостійного порятунку (коментує експертка)

Що робити, якщо людина провалилася під лід та як врятуватися самостійно?

Поділитися:

Як допомогти людині, яка провалилася під лід та що робити, якщо самі опинилися у холодній воді? Для шоу "Твій день" кореспондент Андрій Люховець запитав у старшої водолазки Оксана Чехместренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на січень 2022: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

Якщо поруч нема людей, треба рятуватися самостійно: якомога міцніше схопиться за краї льоду. Важливо не провалюватися під лід повністю, інакше швидше отримаєте переохолодження. Який є найбезпечніший спосіб рятування? Розповіла експертка:

Ви лягаєте спиною на лід, лікті трохи підіймаєте й тримаєтесь, якщо лід міцний. Тоді підіймаєте на лід одну ногу, спираєтеся та перекочуєтеся на безпечну зону. Найголовніше, щоб ви мали нейтральну плавучість. Різні підручні засоби теж можуть допомогти: наприклад, куртка (але дивлячись, яка), пляшка, пасок, сумку з довгим ремінцем, а також можна триматися за пеньок чи дерево.

Якщо ви побачили людину, яка потопає у воді, то які дії слід проробити? Старша водолазка зазначила:

Можна одразу подзвонити на 101, якщо є телефон, викликати водолазів, рятувальників — вам вже там пришлють, кого треба. Треба зорієнтувати, розповісти ситуацію, надати адресу. Якщо лід товстий, то ви можете самостійно підповзти, надати руку допомоги та витягти людину. Обов'язково після цього зігріти людину: зняти свою куртку та дати зігрітися, викрутити мокрий одяг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годування птахів взимку: коли та чим саме можна підгодовувати крилатих

У такі моменти кожна хвилина цінна. Скільки є часу на порятунок людини? Оксана Чехместренко пояснила:

Скільки є часу залежить від температури, яка буде на той момент. У вас задача якомога швидше вийти з льоду, тому що ваша температура тіла змінюється, вода всюди потрапляє, одежа холодна, кінцівки на ногах швидко німіють, а мозок від холоду працює повільніше. 

Військовий облік жінок: дивіться сюжет, про що йдеться в новому наказі Міністерства оборони.