Облизав ніж – будеш злим, розсипав сіль – чекай на сварку: як виникли стародавні забобони та прикмети, в які ми досі віримо, і що вони насправді означають

Учениця Мольфара
14:00
Облизав ніж – будеш злим, розсипав сіль – чекай на сварку: популярні прикмети та забобони та їх справжнє значення
1+1 Україна

Популярні прикмети та їх справжнє значення - чому не можна свистіти в хаті та чому ми дивимося у дзеркало, якщо довелося повернутися

Поділитися:

З понеділка по п'ятницю о 14:00 на телеканалі 1+1 Україна транслюють новий український серіал Учениця Мольфара, в якому головна героїня Христина, спираючись на свої здібності, багатовікові українські традиції та знання старого Мольфара, допомагає людям знайти шлях до вирішення власних проблем.

Як раніше розповідала виконавиця головної ролі Олена Михайличенко, серіал Учениця Мольфара не лише про цілющі трави – у ньому описуються українські традиції та безліч народних прикмет.

Багато хто з нас вірить у забобони та прикмети, що передаються з покоління в покоління – наприклад, вважається, що якщо ввечері винесеш сміття, то в будинку не буде грошей, або що треба постукати по дереву, щоб не накликати лихо.

Ми вирішили розібратися, як виникли вірування та забобони, і чому навіть зараз, коли ми, на відміну від наших предків, маємо доступ до результатів різних досліджень та наукових пояснень певних явищ, все одно віримо у ці прикмети.

У цьому нам допомогли Наталія Громова – кандидатка історичних наук, доцентка кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також Дар'я Анцибор – фольклористка, антропологиня, кандидатка філологічних наук та співавторка підкасту «Пороблено». Ми попросили експерток прокоментувати походження деяких популярних вірувань та пояснити їхнє значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Не лише про цілющі трави, а й про традиції та народні прикмети»: Олена Михайліченко поділилася цікавими фактами про серіал Учениця Мольфара та заінтригувала справжньою магією української землі

Чорна кішка перебігла дорогу – чекай на нещастя

«Чорна кішка або кіт асоціюється з відьмою – відьма може перетворюватися на ряд предметів і тварин, і чорна кішка – одне з найпопулярніших перевтілень. Таким чином вважається, ніби відьма перейшла дорогу і вкрала удачу. Загалом до котів ставлення в українців суперечливе. Є легенда, що кіт – кинута Богородицею рукавиця, перетворена нею на кота, і тоді цей кіт з’їв мишу (насправді це була не миша, а перевтілений чорт). З’ївши чорта, кіт набрався його «нечестивості», – пояснює Наталя.

Чорна кішка
Freepik

«Дуже сильно на це вплинули європейські середньовічні легенди про відьом. Але загалом чорний колір асоціюється з кольором всього потойбічного. У нашій культурі кішка не єдина представниця того, що вважалося помічницею відьми, але в Європі це класичний символ. Вважається, що перебігає вам дорогу не чорна кішка, а відьма. Загалом ця прикмета про те, що перебігати комусь дорогу – поганий знак. Наприклад, нічого доброго не віщує, якщо хтось перебіжить весільну процесію. Ця історія також про те, що дорога має йти вільно, без перешкод», - каже Дар'я.

Якщо наступили на ногу, то потрібно наступити у відповідь

«Це дуже поширено у дитячому фольклорі. Одна з інтерпретацій може бути такою, що потрібно продублювати дію, щоб знешкодити погану попередню дію. Тут принцип того, що ви відповідаєте еквівалентно, це історія про реципрокність, коли є певна реакція. Наприклад, якщо вам подарували подарунок і ви відчуваєте потребу віддячити еквівалентно тому, який подарунок вам подарували. І якщо ви цього не робите, ви відчуваєте себе винним. Тут така ж історія, але навпаки – вам завдали певної шкоди, хай і ненароком, і щоб знешкодити її, ви миттєво робите аналогічну дію», - каже Дар'я.

Виносиш ввечері сміття з дому – не буде грошей

«Вважається, що не можна виносити ввечері сміття, не можна сушити вночі пелюшки та речі дитини, якій ще немає року, а також не можна позичати гроші після заходу сонця. Пояснення у тому, що ніч – час активності темних сил, передусім відьом. Тобто час ризикований. Сміття, як і інші речі, що належать якійсь людині, несуть про неї інформацію, і через ці речі людині можна нашкодити, наврочити її», - каже Наталя.

Облизав ніж - будеш злим

«Вважалося, що ножі та все металеве захищає від злих сил. Наприклад, можна згадати ту ж булавку, яку в нас до сих пір носять для захисту. Ножі також часто святяться, і облизати вважається «осквернити». Саме тому вірили, що людина, яка облизала ніж, сама буде сквернословити», - каже Дар'я.

Перейшли дорогу з порожнім відром – очікуйте нещастя

«З порожнім відром пояснення лежить на поверхні: порожньо – це до невдачі, буде порожній день, без успіхів у справах, у яких йдеш, і особливо – до невдачі у фінансовій сфері, до збідніння. Є й відповідне прокляття «щоб тобі пусто було». Повна, наповнена чимось річ, асоціюється з великою кількістю, порожня – з бідністю», - зазначає Наталя.

«Все, що порожнє – має негативну конотацію у традиційній культурі. Вважається, що до нещастя, коли переходять дорогу саме жінки з порожніми відрами. Це про неплідність, про те, що у вас буде невдалий день і станеться щось погане. Все порожнє сприймається як щось невдале», - пояснює Дар'я.

Подивитись у дзеркало, якщо щось забув і повернувся

«Дзеркало – портал у потойбіччя (тому його завішують, коли в будинку покійник). Відповідно, якщо вже вирушити в дорогу, а потім повернутися – це погана прикмета (не досягнеш мети, за якою йшов). Щоб нівелювати цю погану прикмету, необхідно нібито зазирнути у той світ. Звідки ми можемо отримати допомогу? Припускаю, що це пов'язано з культом предків – вірою в те, що мертві після смерті продовжують із того світу дбати про своїх живих родичів», - говорить Наталя.

Дзеркало
Getty Images

«Одне з пояснень у тому, що всі поверхні, такі як дзеркало та вода – портал в інший світ і відповідно це також може розцінюватися як символічна спроба зв'язатися з іншим світом та отримати підказку. Раніше під час ворожінь відбувалися маніпуляції з водою і пізніше вже з дзеркалами як із порталом між світами. Крім того, існує квартирна магія, коли ми щось не можемо знайти, і вважаємо, що цю річ забрав домовик. Домовик вважається духом, який уособлює предків, в нашій культурі є сприйняття, що це і є наш предок, який нас охороняє. І в цьому випадку йдеться саме про портал, щоб зв'язатися з потойбічним охоронцем. Це дуже глибоке уявлення про те, що наш будинок оберігається нашими предками, тому і речі, які пропали, зазвичай у домовиків і випрошують», - пояснює Дар'я.

Потрібно посидіти перед далекою дорогою, щоб вона пройшла добре

«Цей обряд пояснюється тим, що треба заземлитися та отримати благословення предків. Це логічний спосіб сконцентруватися, але при цьому він допомагає «насититися» домом і символічно отримати благословення на дорогу від вищих сил – своїх предків або святих. Коли ми говоримо про традиційну культуру, то часто не лише сідали, а й говорили молитву на дорогу, звертаючись зазвичай до святого Миколая, якого вважали охоронцем подорожніх», - розповідає Дар'я.

Розсипав сіль – чекай на сварку

«Сіль у давнину була дуже дорогою, тому через забобон передається застереження уважно ставитися до солі, берегти її, не розсипати, бо купувати нову замість розсипаної дуже затратно. Звідси ж про людей, які давно дружать і багато одне про одного знають, кажуть «разом не один пуд солі з'їли», – пояснює Наталя.

Не свистіти в домі, бо не буде грошей

«Свист – це видозмінений голос, який може приваблювати нечисть. Свист вважається демонічним, злим (згадайте про Соловія Розбійника). Ваша оселя – простір, який вважається захищеним від нечисті предками, і ми символічно свій будинок сприймаємо як фортецю. Раніше люди хрестили всі вікна та двері, щоб ніяка нечисть не потрапила до хати. І коли ти свистиш у домі, то ти сам кличеш нечисть і можеш поплатитися за це», - пояснює Дарія.

Пропонуємо вам поринути у сторічні традиції України та народні прикмети із серіалом Учениця Мольфара, який виходить із понеділка по п'ятницю о 14:00 на телеканалі 1+1 Україна. Усі серії також можна дивитися онлайн на сайті 1plus1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'яка іграшка, спальний мішок та розмови перед змаганням: талісмани та прикмети, в які вірять Усик, Магучіх, Харлан та інші українські спортсмени

Новини по темі