Акім Галімов: «Музей на Поштовій площі буде»

Україна. Повернення своєї історії

Акім Галімов мріє створити сучасний музей на київській Поштовій площі.

Поділитися:

Автор документального історичного фільму Україна. Повернення своєї історії Акім Галімов разом з українськими археологами та представниками КМДА відвідав Краків, щоб перейняти досвід польських колег у створенні сучасного музею під площею у центрі міста та втілити його на київській Поштовій площі.

Як відомо, автор фільму Україна. Повернення своєї історії на 1+1 виступив ініціатором створення петиції з закликом врятувати археологічні розкопки на Поштовій площі у Києві, де два роки тому знайшли вулицю часів Київської Русі. Петиція за місяць набрала необхідні 13 000 голосів, була розглянута профільною комісією міської ради, і депутати видали припис про зупинення будівлі ТРЦ в цьому місці. Завдяки петиції нещодавно Верховна Рада рекомендувала міській владі призупинити будь-яке будівництво на місці археологічних розкопок.

Днями делегація у складі Акіма Галімова, археолога Михайла Сагайдака, заступника голови КМДА Олексія Резнікова, голови постійної комісії Київради з питань культури Вікторії Мухи, начальника управління охорони культурної спадщини Департаменту культури КМДА Олександра Никоряка, начальника управління мистецтв Департаменту культури КМДА та директора державного заповідника «Стародавній Київ» Сергія Груздо відвідала польське місто Краків, де владі вдалося успішно реалізувати проект підземного музею просто під головною площею міста.

«У Кракові ми зустрілися із польськими колегами, які вже мали аналогічний досвід і створили мегакрутий підземний музей під Площею Ринок. Які висновки можна зробити із зустрічі: спочатку мають завершитись археологічні дослідження, і лише потім треба думати над концептом музею; під бетонною плитою розкопки неможливі, у археологів «над головами» мають бути хоча б 2 метри; процес створення музею дуже складний, у Польщі він тривав 10 років від початку розкопок; поки не вирішиться питання із продовженням розкопок, знахідки необхідно законсервувати, засипати керамзитом, інакше мороз їх дуже пошкодить; і найважливіший пункт: має бути щира зацікавленість мера міста і його політична воля, тоді все відбувається набагато ефективніше. Дякую КМДА.  Позитивний процес, на мою думку, пішов. Вчора почули від заступника голови КМДА Олексія Рєзнікова два важливих меседжі: музей буде, а питання негайного облаштування бетонної плити більше не стоїть. Будемо шукати інші варіанти, щоб археологи могли повноцінно працювати. Вважаю, це дуже добрі новини», - написав на своїй сторінці у соціальній мережі автор петиції Акім Галімов.

За словами археологів, знахідки на Поштовій площі мають колосальне значення для історії, адже повністю перевертають уявлення вчених про середньовічний Київ. Раніше вважалось, що Поштова площа була периферією поза містом, знахідки ж дають можливість зробити висновки, що це була нежитлова частина Києва. Тут знаходилась портова інфраструктура, склади і господарські споруди. Окрім іншого, на Поштовій площі були виявлені натільні хрестики, підвіски з різними орнаментами, торгові пломби, численні дерев'яні конструкції. Одна з останніх знахідок - вишневі кісточки, зернові культури та навіть кісточка персика, який безсумнівно був імпортований до Києва. За словами істориків, така знахідка ХІІ століття безперечно говорить про те, що обіг товарів у цьому порті був надзвичайно інтенсивним.

Нагадаємо, документальний історичний фільм «Україна. Повернення своєї історії», презентований цього року до Дня Незалежності України, розбиває історичні міфи, нав’язані українцям протягом століть, та відкриває справжні історичні факти про наше минуле. Однією з головних сюжетних ліній фільму Україна. Повернення своєї історії стало відтворення зовнішності великого київського князя Ярослава Мудрого. Перша частина стрічки минулого року отримала премію «Телетріумф» у номінації «Документальний фільм/цикл», чимало позитивних відгуків у наукових колах, а також серед глядачів та журналістів. Виробництвом фільму займається «1+1 Продакшн».

Новини по темі