Акім Галімов розповів, якими насправді були українські козаки

Україна. Повернення своєї історії
Скарби нації: Інтерв'ю з творцем фільму

Інтерв'ю з продюсером документального фільму Скарби нації.

Поділитися:

У січні глядачі нарешті побачили продовження проекту Україна. Повернення своєї історії — історично-документальний фільм Скарби нації. Творці поставили за мету розвінчати нав’язані роками міфи й повернути українцям справжню історію.

Автор та продюсер Скарбів нації Акім Галімов відвідав студію Радіо НВ. У прямому ефірі він поділився цікавими знахідками, які вдалося розшукати команді під час роботи над фільмом, а також розвінчав популярні міфи про козацтво.

Скарби нації — масштабний дослідницький проект, який команда журналістів робить разом із величезною командою експертів.

З нами працюють історики та археологи не лише з України, а й з різних куточків світу. Він присвячений сторінкам нашої історії, які тривалий час намагалися приховати або знищити», — розповів Акім у своєму інтерв’ю.

У третій частині команда поставила перед собою мету розшукати зниклі скарби козацької України — гетьманські символи влади.

«Сьогодні більшості з клейнодів козаків немає в Україні. Булава, гетьманська корона та інші цінності просто зникли. Ми намагалися розібратися, куди вони поділися, та що значать для нас сьогодні, — зізнався продюсер. — Місцезнаходження деяких символів нам вдалося встановити. Звичайно, знайшли не все, але проект можна назвати успішним. Ту місію, яку ми перед собою ставили, ми виконали».

Проект можна назвати успішним. Ту місію, яку ми перед собою ставили, ми виконали.

Як виявилося, багато гетьманських клейнодів знаходяться не лише в Росії, а й в США:

«До Америки вони потрапили різними шляхами. Частину цінностей у 20-30-х роках минулого століття вилучили з музеїв та церкв і продали за кордон, щоб отримати гроші. Частину вивезли нащадки козаків, які тікали від більшовиків».

Акім Галімов розповів, що в США команді фільму допомагав Шон Макмікін — дуже відомий історик. Саме він досліджував питання вилучення козацьких цінностей в Україні.

Також автор Скарбів нації зізнався, що деякі факти, які відкрилися у процесі роботи над стрічкою, стали справжньою несподіванкою навіть для нього самого.

«Коли ми бралися за тему козацтва, здавалося, що нічого нового про це сьогодні не можна розповісти. Та в процесі виявилося: багато з того, що нам здається правдою про ті часи, насправді частково не правда або й зовсім нісенітниця.

Міфи нав’язували з різних причин. Передусім, тому що Україна тривалий час була в складі різних державних утворень і наша історія переписувалася на догоду тим, під чиїм впливом ми перебували. Це абсолютно характерно для всього світу, не лише для України».

Наша історія переписувалася на догоду тим, під чиїм впливом ми перебували. Це абсолютно характерно для всього світу, не лише для України.

Акіму вдалося довести, що навіть образ козаків подавали так, як було вигідно правлячій верхівці. Адже історію пише той, хто має владу. Багато всього допридумували наші сусіди — Росія.

Наприклад, образ козаків. Описи, які можна знайти у сучасних підручниках, дуже спрощені. В нашому уявленні козаки — обов’язково в шароварах, танцюють гопак, їдять сало і п’ють горілку. Але не все було саме так.

«Одним з найбільших відкриттів для мене стало вбрання козаків, — ділиться Акім Галімов. —  За доби правління Богдана Хмельницького вони не ходили в шароварах. Якщо відкрити описи Гійома де Боплана, відомого французького картографа, який знаходився в 17 ст. в Україні, то виявляється, що козаки вдягали кальсони. Це такі вузькі штани, більш схожі на сучасні, популярні серед молоді».

Козаки носили не шаровари, а кальсони. Це такі вузькі штани, більш схожі на сучасні, популярні серед молоді.

Інша цікава історія пов’язана з тим, як козаки писали листа турецькому султанові. Цей нібито історичний факт зобразив на своїй картині геніальний Ілля Рєпін.

«Вважається, що історія створення полотна спирається на реальний лист. Та його існування — міф, який вщент розбомбили історики. Нічого подібного козаки ніколи не писали. В той час турецьким султаном був Мегмед IV — дуже впливова людина, одна з перших осіб світу. У Кам'янець-Подільському ми знайшли лист від цього султана, який він надіслав Богдану Хмельницькому. Разом із вченими переклали лист в Туреччині.

Просто неймовірно, наскільки пишномовно звертається Мегмед до українського гетьмана! Він його називає одним з найбільших володарів християнського світу, засвідчує йому свою повагу, свої дружні стосунки. Крім того, султан надіслав Богдану Хмельницькому надзвичайно дорогий подарунок — золототканий халат. Дуже дорога річ для 17 століття, яку так просто не дарували. Виникає питання: чи надсилав би такий халат Мегмед IV українським козакам, якби отримав листа, де його називають «сучим сином»? Такі реальні артефакти розвінчують міфи».

Наостанок Акім Галімов розповів, що невдовзі команда почне працювати над новим амбітним проектом:

Поки робоча назва — Таємниці великих українців. На глядачів чекатиме 8 серій, кожна з яких розповідає про одну видатну постать. Ми продовжуємо нашу роботу, продовжуємо пошуки.

Більше цікавого дізнаєтеся з відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документальний фільм Скарби нації спричинив суспільний резонанс

Новини по темі