5 страв турецької кухні, які можна приготувати вдома

Добірка улюблених рецептів турецьких кухарів

Поділитися:

Сучасна Туреччина славиться не тільки пристрасними серіалами та чудовими курортами, а й своєю національною кухнею.

Руслан Сенічкін та Валентина Хамайко пропонують вам добірку рецептів найпопулярніших турецьких страв, які ви зможете легко приготувати вдома.

Тож, поки ви чекаєте на прем’єру серіалу Величне. століття. Нова володарка, є можливість розширити свої гастрономічні знання. Адже традиції іншої країни найкраще відчуваються в її національних стравах.

Булгур по-турецьки

Страва стала популярною близько сторіччя тому. Спершу вважалась їжею бідних людей, оскільки була найдоступнішою. Також використовувалась як начинка до пиріжків та іншої випічки. Сьогодні булгур готують, як гарнір до м’яса чи овочевого соте.

Інгредієнти:

- цибуля – 1 шт,

- булгур (крупа з висушених зерен пшениці) – 60 г,

- бульйон – 300 мл,

- помідори – 2 шт,

- рослинна олія  – 30 г,

- томатна паста  – 2 ст. л.,

- болгарський перець – (червоний та жовтий) 20 г,

- вершкове масло – 20 г,

- спеції та сіль – за смаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати смузі: 5 рецептів для ефектної фігури

Приготування:

1. Казан ставимо на вогонь. Кладемо в нього трохи вершкового масла та рослинної олії.

2. Додаємо нарізану цибулю.

3. Додаємо болгарський перець (червоного кладемо трохи більше, для гарного кольору страви).

4. Кладемо 2-2,5 ст. л. томатної пасти.

5. Обсмажуємо всі інгредієнти протягом 5 хв. до гарного кольору овочів.

6. Додаємо в казан необхідну кількість булгуру. Підсмажуємо його разом із іншими інгредієнтами.

7. Додаємо за смаком сіль, перець та суху паприку.

8. Додаємо дрібно нарізаного часнику та томатів. Обсмажуємо 2-5 хв.

9. Вливаємо більйон.

10. Перемішуємо, якщо булгур трохи сухуватий – додаємо ще бульйону. Тушкуємо до готовності.

Донер-Кебаб по-турецьки (шаурма)

Інгредієнти:

- яловичина – 300 г,

- баранина – 150 г,

- лаваш – 1 шт,

- спеції – за смаком.

Приготування:

1.Вимочуємо м'ясо в маринаді та кладемо на 36 годин у холодне місце.

Маринад для м’яса: цибуля, перетерта до стану пюре, свіжо вичавлений томатний сік, сіль та перець.

2. Після – нанизуємо м'ясо на великий шампур/стрижень, загортаємо в поліетилен, щоб воно отримало гарну форму.

3. Далі – у вхолодне місце на 1 добу.

4. При смаженні на шампурі, м’ясо постійно треба обертати, до появи рівномірної апетитної скоринки.

Варіанти подачі:

- На подушці з відвареного рису з додаванням запечених овочів.

- На подушці з турецького коржика, підсмаженого до приємної скоринки з додаванням йогурта або соуса.

- В лаваші.

На відміну від шаурми, яку готують в Україні, де є овочі, сир і навіть картопля, в турецькому варіанті – це суто м’ясо. Його просто січуть ножем та загортають у лаваш.

Дорадо по-турецьки

Інгредієнти:

- риба (чупра, дорадо) – 1 шт,

- сіль – 1 ч. л.,

- розмарин – 30 г,

- часник – 2 зубки,

- оливкова олія - 4 ст. л.,

- лимонний сік – 1 ст. л.,

- оливки – 30 г,

- в’ялені томати - 40 г,

- вершкове масло - 30 г.

Приготування:

1. Рибу (можна приготувати коропа чи карася) чистимо з середини та ззовні, вирізаємо зябра.

2. Робимо на тушці надрізи, щоб вона краще промаринувалася.

3. Готуємо маринад, зміщуємо наступні інгредієнти: лимонний сік, нарізаний розмарин, подрібнений часник, сіль та оливкову олію.

4. Занурюємо рибу в маринад.

5. Готуємо до риби вершковий соус: у ківш кладемо вершкове масло, оливкову олію, подрібнені томати, розмарин та трохи зелених оливок, дрібку солі.  Ставимо на 5-10 хв. середній вогонь.

6. Смажимо рибу до готовності, подаємо з соусом.

Ірмік Хелвасі (халва з манки)

Інгредієнти:

на 12 порцій

- цукор – 250 г,

- манка 500 г,

- молоко – 1 л,

- кедрові горішки 70 г,

- вершкове масло 125 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими солодощами частувати дитину без шкоди для її здоров'я

Приготування:

1. Викладаємо вершкове масло на пательню та топимо його на середній температурі.

2. Наливаємо у каструлю молоко.

3. Як тільки закипить – додаємо кедрові горішки (помішуючи, обсмажуємо).

4. Коли масло починає пінитися, додаємо манку та постійно перемішуємо 15-25 хв. до приємного карамельного кольору маси.

5. Доливаємо в пательню молоко з цукром.

6. Робимо менший вогонь, накриваємо, готуємо протягом 4-5 хв., час від час – помішуємо.

7. Додаємо цукор, готуємо ще 4-5 хв.

Піде (турецький пиріг у формі човна, з м'ясною начинкою).

Інгредієнти:

- борошно – 100 г,

- дріжджі свіжі – 10 г,

- вода – 100 мл,

- сіль – 1 ч. л.,

- м'ясо – 60 г.,

- цибуля – 1 шт.,

- м’ята – 20 г,

- часник – 2 зубки,

- помідори - 1 шт.,

- зелень та спеції – за смаком.

Приготування:

1. Для тіста беремо пригоршню борошна, дрібку дріжджів, дрібку солі і звичайну воду.

2. Для начинки – фарш (яловичина / свинина / баранина) + цибуля і 1 зубок часника.

3. В борошні робимо «луночку», туди розкришуємо дріжджі, додаємо воду й сіль. Тісто має вийти, як на пиріжки.

4. Вимішуємо тісто 5-7 хв., потім залишаємо відпочивати на 15 хв (накривши плівкою).

5. Для начинки: дрібно ріжемо у фарш цибулю та часник (можна експериментувати зі спеціями та урізноманітнити начинку, наприклад, загорнути в бортик сир).

6. Розкатуємо тісто, викладаємо на нього начинку, загортаємо бортики. 

7. Зверху поливаємо оливковою олією.

8. Готуємо в печі 5-10 хв. (до повного пропікання тіста).