5 порад від Олексія Душки, як обрати якісне вино

Експерт Олексій Душка розповів всю правду про алкогольні напої

Поділитися:

Надмірне споживання алкоголю, звісно, шкодить здоров’ю. Однак, як стверджують лікарі, в помірних дозах келих сухого вина навіть корисний. Алкогольні напої вважаються продуктами, які найчастіше підробляють. Відпочити з подругами за келихом вина або випити з друзями пляшку пива - такі розваги по душі багатьом українцям. Однак як обрати якісний алкогольний напій, який не нашкодить здоров’ю?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, із якими вишукані сири смакують найкраще

1. Кількість нагород на пляшці не завжди вказує на якість. Будь-який виробник алкогольних напоїв може купити собі нагороду. Найкращі сомельє країни стверджують, що все залежить від кількості грошей, тому отримати нагороду - це не є проблемою.

Іноді нагороди є чесними, наприклад, коли вино брало участь у якомусь престижному конкурсі. Тоді збоку на етикетку наклеюють емблему.

Крім того, не варто орієнтуватися на дизайн пляшки. Заглиблене дно у вині роблять для зручного транспортування або для регулювання тиску в пляшці.

2. Коркова закрутка - це лише данина традиції. Австралійські вчені провели цікаве дослідження, закоркувавши вино різними пропками. Результати вийшли різними і довели, що металеві закрутки не гірші за коркові.

3. Купуйте вина із одного сорту винограду. Купажне вино іноземного виробництва часто містить у собі кілька сортів винограду. Таке вино краще не купувати, адже виробники можуть замінити більш дорогий виноград на звичайний дешевий. Крім того, варто звертати увагу на роки виготовлення алкогольного напою.

Обираючи українські вина, краще віддати перевагу продукції сонячних та теплих 2015 і 2013 років. У таких вин буде більш насичений смак і аромат. А от 2016 та 2017 вважаються роками неврожаю.

4. Уникати купівлі вина з високим вмістом цукру. В основному жінки надають перевагу солодким винам, однак експерти радять вибирати сухі вина, що вважаються натуральнішими. Десертні вина українського виробництва можуть зробити з виноградного жмиху – вторинної сировини, а також додавати глюкозний сироп або виноградний сік і лимону кислоту.

5. Щоб не боліла голова, обирайте вино без або з меншою кількістю діоксиду сірки. Сульфіти, діоксид сірки – це дозволений консервант, який є майже у всьому недорогому (до 100 грн) вині. Його додають, щоб вино не скисло і не зіпсувалося на полиці.

Більшість людей орієнтується на упаковку алкогольних напоїв, корок, кількість нагород, заглиблення дна. Тепер ми зрозуміли, що такі орієнтири виявилися міфами. Прислухайтесь до порад експерта Олексія Душки і обирайте якісне та смачне вино. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати якісні снеки і не гладшати