Як правильно зберігати продукти в холодильнику: Поради Олексія Душки

Як правильно зберігати продукти в холодильнику: Поради Олексія Душки

Фуд-експерт розповів, як викидати менше їжі і довше зберігати її свіжою.

Поділитися:

Нещодавно я прочитав, що українці щороку викидають на смітник зіпсовані продукти на суму близько 5 млрд. грн! Я вирішив допомогти вам зменшити витрати – ділюся власними секретами, як викидати менше їжі і довше її зберігати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сам собі санстанція: Олексій Душка розповів, як стежити за якістю продуктів

Секрет №1. Я переставив яйця, молоко та сметану з дверцят холодильника на верхню полицю. Зазвичай, саме на дверцятах холодильника розміщені лотки для яєць та відділення для пляшечок з молоком. Але це найтепліше місце в холодильнику. До того ж постійне відкривання-закривання дверей холодильника у пошуках чогось смачненького створює постійний перепад температури. Це зменшує термін зберігання та псує смак таких продуктів, як яйця і молочка. 

Секрет №2. Я зберігаю вершкове масло у морозильній камері. Неочікувано, правда? Бо на полицях супермаркетів масло завжди стоїть у звичайних холодильниках поряд з іншими молочними продуктами. Але це не зовсім  правильно. Навіть самі виробники вершкового масла на кожній упаковці пишуть, що за таких температурних режимів цей продукт може зберігатися близько 30 днів. Я, наприклад, зараз активно худну і зменшив частку жирів в раціоні, тому пачка масла у моєму холодильнику може лежати навіть більше місяця. Однак до цього воно пролежало певний час  у магазині. А  ось у морозилці вершкове масло може зберігатися навіть три місяці! Це дуже зручно, якщо ви потрапили на «акційне масло» і вирішили купити декілька пачок одразу. 

Секрет №3. Я прибрав яблука і банани з холодильника. Річ у тім, що ці продукти виділяють газ етилен ( я його називаю  «гормон стиглості» ). Він пришвидшує дозрівання і , на жаль, псування продуктів теж. А це означає, що інші овочі та фрукти, які знаходяться в холодильнику поряд з бананами та яблуками – теж швидко зіпсуються. Такі ж властивості мають абрикоси, персики, помідори та груші. Але саме яблука та банани виділяють найбільше цього газу. 

Секрет №4. Я зберігаю зелень у «вазочках». Мити вітамінний пучок зелені не потрібно. Просто зберіть його у красивий букет, подаруйте дружині, поставте у склянку з водою, накрийте харчовою плівкою або пакетиком і покладіть в холодильник. Повірте, кріп, петрушка та інша ароматна зелень буде зберігатися в холодильнику більше 1-2 днів. Мій особистий рекорд – півтора тижні! 

Секрет №5. М’ясо та рибу я ставлю на нижні полиці холодильника.Тут просте правило: що нижча температура, то краще для м’яса і риби. А вона, зазвичай, нижча ближче до морозильної камери. У мене стандартний холодильник з 1 компресором «нового зразка» (коли морозильна камера знаходиться під холодильною). Тому м’ясо та риба у мене зберігається на нижніх полицях. Важливо, - окремо від готової їжі. Ці сирі продукти можуть заразити готові страви «бактеріями», що викликають розлади шлунку. Під час термічної обробки м’яса та риби ці бактерії гинуть. Але ж свіжий салат чи суп, який постояв поряд зі свіжим м’ясом чи рибою ви точно не будете варити або смажити. 

Секрет №6. Я перепаковую тверді сири у пергамент.  Річ у тім, що поліетилен не дозволяє сиру дихати, тому він втрачає свій неповторний смак і швидше псується. Я звільняю сир від поліетиленової «магазинної» упаковки, відрізаю кілька шматочків, щоб посмакувати, а решту загортаю в папір або пергамент.

Секрет №7. Я зберігаю готові страви у контейнерах для їжі. Я дуже чутливий до запахів і не можу їсти тістечка з ароматом копченої ковбаси. Окрім ароматів, продукти-сусіди можуть ділитися бактеріями, пліснявою (мікотоксинами) і тому прискорюють псування один одного. Контейнери не лише вбережуть їжу від сторонніх ароматів, а й продовжать термін її зберігання. Користуйтеся моїми секретами і заощаджуйте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати червону ікру: Поради Олексія Душки