Експерт дав поради, як правильно вибрати традиційні для свята продукти - паску, яйця, м'ясні вироби та вино.

ВЕЛИКОДНЯ ПАСКА

Якщо ви не випікає її вдома самостійно, а віддаєте перевагу купівлі в магазині, керуйся простим правилом. Паска має буте не глевка (клейка, погано пропечена). Дізнатися це просто: стисніть паску, якщо вона не повертає форму, значить – не пропіклася.

Скажіть «ні» маргарину. У магазині або пекарні питайте рецепт або склад продуктів, з яких готується паска. Паски на маргарині дешевші, але корисніше купувати приготовані на маслі.

Я замовляю паски одній бабці, колись познайомилися з нею на виставці випічки.  Її паски трохи дорожчі, але дуже смачні та завжди зроблені з хороших інгредієнтів.

ЯЙЦЯ

Багато хто вважає, що яйця з коричневою шкарлупою корисніші за білі. Але це міф. Колір шкарлупи залежить від пігменту, який виділяє курка.

Які яйця більш корисні великі чи малі?

Корисність яйця не залежить від розміру. А от безпечність - частково так. Чим менше яйце, тим товща у нього шкарлупа, і тим менша імовірність проникнення бактерій у яйце (сальмонели та інших збудників хвороб). Бо яєчна шкарлупка - не суцільна. Вона пориста.

Чи має значення колір жовтка?

Кури, яких годують лише кукурудзою та люцерною, несуть яйця з темно-жовтими жовтками. Пшениця та ячмінь зафарбовують жовток у блідо-жовтий колір. Кури, які їдять різноманітні корми, пасуться на траві, несуть яйця з яскравими жовто-оранжевими жовтками. Хоча, куркам на великих підприємствах у корм можуть додавати харчові барвники, наприклад, каротин. І курка починає нести  яйця, де жовток жовтогарячий.  Тому, колір яйця не повинен бути головним критерієм вашого вибору.

Що означають цифри і літери на яйцях?

Літери і цифри - це категорія (визначається за масою яйця).

"Д"- дієтичне яйце. Але це не означає, що ви від нього будете худнути. Це просто означає, що воно свіже - йому до 7 днів.

"С" -  його термін придатності до 25 днів.  Найвища категорія «СВ» – відбірні, вагою не менше 73 грамів.

Біля цих літер ви зазвичай побачите ще цифри. Вони також мають значення – це вага яєць.

  • «С0» або «Д0» - вища категорія (від 63 г)
  • «С1» або «Д1» - перша (від 53 г)
  • «С2» або «Д2» - друга (від 45 г)

Є ще відбірні «СВ» або «ДВ» (від 63г) і дрібні «СМ» або «ДМ» (35г) – але такі зараз зустрічаються рідко.

Як зрозуміти свіже яйце чи зіпсоване?

Тест №1: Потрясти його біля вуха. У свіжому яйці нічого не повинно бовтатись. Якщо бовтається, яйце зіпсоване - бабусі називали їх бовтуни.

Тест №2. Опустити яйце у холодну воду. Хороші яйця тонуть, погані - плавають на поверхні  води.

Тест №3 подивіться яйце на просвіт у магазині. В свіжому яйці ви побачити лише пори шкарлупи, у не свіжого – можете побачити зародки життя.

На що ж тоді звертати увагу, щоб купити корисне яйце?

Найбільш корисні органічні яйця.  Вони відрізняються від звичайних яєць не лише кольором жовтка, але і кількістю корисних речовин, які в ньому містяться.  Кури, які несуть органічні яйця пасуться на дворі, харчуються травою і  різним зерном. Знайти в магазині їх можна за надписом на упаковці "органічні яйця". Втім варто також питати сертифікат, який це підтверджує. Це запорука того, що курей не годували хімією, їхній раціон був органічним та різноманітним.

Важливо: їх не годують стабілізаторами росту, хімічними домішками. І найголовніше - їх не лікують антибіотиками.

Якщо ви їсте яйця не так часто, тоді можете купувати будь які свіжі. Втакому разі хімія та ліки не накопичяться у вашому організмі у небезпечній кількості.

Трохи про фарбування яєць:

Барвники будуть безпечними , якщо яйця не тріскають, і фарба не лишається на білку. Дуже часто – червоний, жовтий і помаранчевий барвники містять тартразин. Чесні виробники чітко зазначають, що тартразин  може викликати гіперактивність у дітей. Дорослим (якщо ви цілком здорові) ,якісні барвники не шкодять.

Природні барвники

  • Цибуля (золотисте лушпиння) пофарбує яйця у жовто, жовтогарячий або ж помаранчевий колір. Все залежить від того, скільки ви будете тримати яйця у цибулевому розчині.
  • Куркума пофарбує яйця в жовтий.
  • Буряк у світлофіолетовий.
  • А синя капуста – у балкитний.

Мінус тут один – треба багато часу.

Я купую звичайні яйця в магазині, дивлюсь лише на їхню дату, та обираю «С0» (більше буде білку) ,бо частіше їм саме білок, а не жовток. Я не фарбую яйця, я обгортаю їх плівкою із візерунками, це простіше.

ТВЕРДИЙ СИР

Часто молочні жири у твердих сирах замінюють на рослинні, щоб здешевити його виготовлення. Бо виробництво справжнього сиру надто дороге. Справжній твердий сир не може коштувати дешевше 120 грн.

Як відрізнити сир від сирного продукту?

1. Читати етикетку. На ній виробник має чесно вказувати: сир або сирний продукт. Уважно читайте назву. Сирний продукт «Голландія» - це не голландський сир.

2.  Читайте склад. Що більше компонентів, тим менш якісний сир.

Склад ідеального твердого сиру: (120 -350 грн)

  • Сичужний фермент \ 100% хімозин \ Пепсин (без нього доступний сир не роблять)
  • Сіль
  • Молоко (цільне, знежирене ,пастеризоване)
  • Закваски (можлива велика кількість варіантів)

Важливо : Є сир навіть з трьох компонентів, але ціна його буде високою – близько 300 грн за кг.

Склад менш якісного сиру (90 -120 грн)

  • Крохмаль
  • Рослинні жири
  • Емульгатор  Е471
  • Стабілізатори Е410, 415, 412
  • Консервант Е202
  • Барвники

Як дізнатися, що вам підмінили сир сирним продуктом?

Тест 1. Розріжте сир. Якщо розріз рваний, це означає, що частина молочних жирів була замінена на рослинні.

Тест 2. Сир не повинен хрустіти на зубах. Він має бути без будь-яких  грудочок і осадів. Лише у дорогих сирах за 400 -900 грн (витриманих) може відділятися кальцій. А якщо сир коштує 100-150 грн і містить «грудочки», похрустує на зубах – він міг заморожуватись і  розморожуватись або в нього додавали борошно,  крохмаль, інші порошкові згущувачі.

Як не купити зіпсований сир у супермаркетах?

1. Не беріть нарізку. Часто сир псується, працівники обрізають цвіль і роблять нарізку.

2. Просіть, щоб вам відрізали сир просто з головки, не беріть запакованих шматочків.  Після розрізання головки сиру і пакування шматочків у харчову плівку сир можна вживати не більше 1 тижня (ну максимум 2 тижні). Але ось ця нарізка з пліснявою вводить в оману споживача. Термін придатності у неї – місяць. І скінчиться він через три дні. А плісняву уже видно неозброєним оком.

3. Не купуйте сир після 20:00 у супермаркетах. В цей час ніхто не розкриває нові упаковки і намагаються збути все, у чого скоро вийде термін придатності. Або просіть відрізати вам сир з непочатої голови.

4. Надійніше купувати сир, розфасований в упаковки виробника по 200-250 г.

Я обираю хороші дорогі (300 -400 грн за кг) сири, бо їм їх дуже мало, адже сир дуже калорійний продукт, а мені хочеться схуднути. Бутербродів з сиром не роблю, люблю його їсти як головний продукт, наприклад, з кавою. Спробуйте всього раз якісний сир, який пахне молоком, ви вже не захочете їсти інший сир. А по ціні вийде те саме, якщо не купувати його кілограмами.

М’ЯСНІ СТРАВИ

Тут вибір очевидний – домашня ковбаса (бо так за традицією). Все просто: беріть таку, щоб була видна структура м’яса. Навіть якщо його перекрутили на м’ясорубці, якісне м’ясо все одно треба буде жувати. Якщо багато прожилок чи навпаки – ковбаса дуже однорідна, тут вам підсовують або  м'ясо нижчого сорту або ж м’ясо в перемішку з крохмалем чи манкою. Хоча м'ясо з манкою теж буде непоганим блюдом, якщо вам таке смакує, і якщо ціна буде нижчою.

Часто покупці віддають перевагу в’яленому м’ясу, бастурмі або чомусь схожому. Тут теж треба дивитися, щоб у продукту була збережена структура, було видно м’ясні волокна, і слідкувати, щоб у складі були лише м'ясо, спеції ,сіль, трави та нітрит натрію. Ніяких підсилювачів смаку чи ароматизаторів ідентичних натуральним.

ВИНО

Вино – це продукт, який треба не пити, а куштувати і насолоджуватися. Тому тут ,як і з сиром діє правило – краще менше, але якісніше. Хороше вино є в різних цінових категоріях: і до 100 грн, і до 200, і дорожче.

Якщо ви хочете знайти доступне іноземне вино , то треба глянути у бік чилійських, аргентинських і вин з ПАР – вони ,зазвичай, дешевші за столові  французькі, італійськи чи німецьки вина.

Не бійтеся пробки-закрутки. Часто молоді вина  випускають саме так.

Важливо : на столових винах, зазвичай буде зазначений виробник і країна, можливо регіон.

Якщо вам хочеться саме європейського вина, з європейського виноградника, і не столового, а чогось  цікавішого, то доведеться доплачувати. Гарантією, що це не підробка буде надпис «Indication Geographique Protege» (позначка географічного захисту) або  «IGP» - це абревіатура. Чи  «AOP» Appellation D'Origine Protegee

Важливо: вино з позначками IGP, AOP, скоріш за все, буде вищої якості, а значить дорожчими.

Пам’ятайте – не варто ганятися за марками і витримкою. Хороше вино – те, що вам краще смакує. Якщо вам подобається столове вино, пийте його, але в міру і на здоров’я.