Актриси «Жіночого Кварталу» розповіли, як вчилися у школі

Актриси «Жіночого Кварталу» розповіли, як вчилися у школі

Напередодні початку навчального року ми поспілкувалися з актрисами «Жіночого Кварталу», нового розважального проекту студії «Квартал 95». Уже 29 вересня в МЦКМ «Жовтневий палац» відбудеться концерт-зйомка, а у жовтні глядачі 1+1 побачать прем'єру шоу

Поділитися:

Дівчата розповіли, якими б вчительками вони могли бути і як самі вчилися у школі.

Олена Кравець, вчителька мови та літератури

«Я була б дуже сучасною вчителькою і додала б у програму ще й ту літературу, яка особисто на мене справила велике враження. Я б робила все, щоб у дітей з'явився великий інтерес до літератури, щоб вони полюбили сам процес читання. Це дуже важливо. У мене самої у школі мова та література були найулюбленішими предметами. А ось геометрія, фізика і хімія були не моїми науками. Ніколи не розуміла, навіщо, наприклад, у геометрії ще потрібно щось доводити, якщо це і так очевидно.

Взагалі зі школою у мене пов'язано багато яскравих подій. Одного разу ми всім класом вирішили бойкотувати урок хімії. Нам здалося, що наша вчителька була з нами дуже сувора і навіть авторитарна. Ми закрили кабінет і пішли на озеро, а ключ від кабінету викинули... у водойму. Звичайно, коли повернулися, на порозі школи нас вже зустрічали всі вчителі. Але, так як звалили все, в результаті не покарали нікого».

Хімчка Віра Кекелія

«Я була б крута хімічка, як і моя вчителька свого часу. Її всі боялися, але дуже поважали 

Я теж хотіла б заслужити авторитет серед школярів, але, по можливості, залишитися для них в першу чергу другом.

Ми б влаштовували на уроках різні експерименти і весь час щось би підривали. В школі я добре вчилася і єдиний предмет, який мені потрібно було підтягнути,була якраз хімія. Школу я закінчила з однією четвіркою з української мови, яку мені поставила моя ж класний керівник.

А ще я входила в творчу банду нашої школи, і ми весь час відпрошувалися з уроків заради репетицій і виступів. Звичайно, мені це дуже подобалося. Але найбільше зі школи я згадую зараз КВК, який ми влаштовували, і випускний. Того року я дуже сильно схудла, і коли прийшла в обтягуючому червоному платті на останній дзвінок, мене ніхто взагалі не впізнав, навіть мої вчителі».

Вчителька музики Настя Коротка

«У школі я могла б викладати уроки співу. Я була б самої веселою вчителькою, щоб діти забували, що вони взагалі знаходяться в школі. Хотілося б, щоб на моїх уроках вони не напружувалися і приходили на них із задоволенням. А ще ми б співали на уроках сучасні популярні пісні. До речі, сама я дуже погано співаю, але мені це так подобалося і подобається робити! Пам'ятаю, моя вчителька співу хвалила мене і говорила: «За артистичність – п'ять, а за вокал – три». Але я любила ці уроки, тому що на них не потрібно було писати і рахувати. А взагалі улюбленими предметами у мене були історія і фізкультура.

Як і переважна більшість творчих людей, я мріяла вирватися з шкільних пут якомога швидше. І коли ми закінчували школу, я дуже дивувалася, чому всі навколо плакали. Я, навпаки, дуже раділа і навіть не пустила жодної сльози».

Географ Тетяна Песик

«Я була б трохи суворою вчителькою географії. Тому що, коли діти відчувають суворість, вони більш відповідально ставляться до предмету. А я вважаю, що географія – один з найбільш цікавих і потрібних предметів. Я б намагалася зацікавити навіть тих, хто не хоче вчитися. Показувала б цікаві відео, фотографії з різних куточків світу. У мене самої було два улюблених предмета – це географія і фізкультура. Навіть зараз серед ночі мене розбуди і запитай, наприклад, де знаходиться Аральське море, я на карті відразу покажу. А оскільки я займалася легкою атлетикою і баскетболом, то мене часто відправляли на змагання. У мене навіть є грамоти і медалі за представництво школи на різних змаганнях. Я так швидко бігала, що коли ми здавали стометрівку, зі мною ніхто не хотів разом бігти.

У школі я була мега активна, немов ракета. Вчитися, як і більшість дітей, не дуже хотіла, але були предмети, які мені подобалися і до них я готувалася. Хоча найбільше мені все-таки подобалося веселити народ, напевно, тому у мене були невеликі проблеми з поведінкою. Я любила розповідати анекдоти, якісь байки, а найбільше радувало те, що клас на це добре реагував. І коли у школі з'явився КВК, і треба було представити команду, то всі одноголосно проголосували, щоб я все організувала.

Один з яскравих спогадів, пов'язаних зі школою – наслідки батьківських зборів, на якому вчителька оголосила про те, що я, ніби, курила у туалеті. Звичайно, це була неправда, але ніхто мені не повірив, а довести зворотне було неможливо. Пам'ятаю, як ховалася від мами у ванній, щоб вона мене не сварила».

Вчителька астрономії Ольга Жуковцова

«Чому я була б вчителькою астрономії? Тому, що я з дитинства мріяла бути ближче до зірок. Жартую. Завдяки своєму синові я почала вивчати планети. Він дуже цікавиться космосом, кометами. І ось завдяки йому я нарешті вивчила порядок планет від Сонця. Тобто я зараз якраз і є вчителькою астрономії. А взагалі я «училка» по життю. Я викладала в дитячій школі акторську майстерність, і на моїх уроках завжди весело. Одного разу ми реготали так, що можна і на тренування з пресу не ходити. Що стосується самого процесу навчання, мені здається, дітей потрібно не тільки навчати, але і розважати, і відволікати. І головна справа саме в чергуванні дитячого сприйняття.

Сама я в школі дуже любила літературу і мови. У свій час мені навіть подобалися алгебра і геометрія, але я швидко від них втомилася. А ось читати я не втомлювалася ніколи. У школі у нас був класний театральний гурток і на наші виступи запрошували професійних режисерів і акторів. І ось там одного разу на нашу гру в КВН прийшов мій майбутній вчитель акторської майстерності Ось така і почалася моя кар'єра, саме тоді я вирішила вступати на акторське відділення».

Вчителька іноземної мови Ірина Сопонару

Я була б хорошим педагогом. Так мені, принаймні, хочеться про себе думати. Я була б вчителькою англійської мови. Мені вона подобається, я її знаю, все збіглося.

Вивчала її у школі, але вивчити її більш глибоко мені допомогли американські поп-співаки та улюблені серіали. У школі вчилася добре, була відмінницею. Улюблені предмети – іноземні мови і література.

Пам'ятаю, як в старших класах на уроках хімії постійно читала сторонню літературу, у той час підсіла на Стівена Кінга. Вчителька була дуже терплячою, але одного разу звернулася до мене, а я так зачиталася, що просто проігнорувала її питання. І тоді вона вперше на мене накричала. Перестала я після цього читати на уроках? Nope. Каюсь я в цьому? Нехай залишиться загадкою».

Валерія Товстолес, вчителька алгебри

«Думаю, я була б досить суворої вчителькою алгебри, тому що у мене самої була дуже вимоглива викладачка. А ще у неї були такі намальовані кирпаті чорні брови, через які її багато хто боявся, і я у тому числі. Тому доводилося вчити цей предмет, і, до речі, з алгебри у мене завжди були хороші оцінки. А взагалі, моїми улюбленими предметами були література та історія.

 Моя мама викладала біологію та хімію у школі, де я навчалася, і це було огидно, тому що як тільки я отримувала погану оцінку, до неї одразу бігли і скаржилися. Папа теж працював у цій же школі фізруком, і йому теж доповідали про мої прогалини, тому якісь нормативи мені доводилося вдома репетирувати, щоб потім не зганьбитися. Тому предмети, які не вели мої батьки, і були улюбленими. А ще перед початком випускного класу у мене була розмова з мамою, щоб я вела себе добре і була старанною заради атестата. Але пройшло два дні, і я вже побилася з однією дівчинкою. Але школу я все одно добре закінчила із середнім балом 10,8.

А ще у мене був досвід викладання і перевірки контрольних. Мама часто мені давала відповіді на тести, і я їй допомагала їх перевіряти. І ще одного разу ми всім класом до уроку відкрили кабінет, зайшли у нього і закрилися. А вчитель стояла під кабінетом і не могла зрозуміти, де ми і ключі. Шукала нас по всій школі».

Фізичка Анастасія Оруджева

«У мене були особливі стосунки з фізикою, тому я б стала викладати саме цей предмет. Одного разу у 8-му класі я випадково потрапила на олімпіаду саме з цього предмету, де успішно, правда, все завалила. Після чого я боялася кожного уроку фізики, тим більше що у нас була дуже специфічна вчителька.

Я була б несуворим викладачем. Адже, давайте будемо об'єктивними, без глибоких пізнань з цього предмету якось можна прожити. Але я б намагалася зацікавити учнів всякими дослідами, проводили б різні експерименти з електрикою.

Сама я в школі була хорошисткою і згадую цей час з величезним задоволенням. Єдине, що було незручно, це дорога до школи, на яку я витрачала забагато щодня – по дві з половиною години. Спочатку мене возили батьки, але вже з третього класу я почала їздити сама. І ось одного разу я втратила 10 копійок, яких мені не вистачало на дорогу назад. Пам'ятаю, як стояла і плакала в черзі на маршрутку, а жінка поруч, дізнавшись про мою проблему, просто порадила почекати автобус і так і не дала мені суму, якої мені не вистачало.

А ще я ніколи не прогулювала школу, але весь час хотіла це спробувати. І ось одного разу я таки зважилася це зробити разом з подружкою. У підсумку ми відмінно провели день, сходили в кіно, купили смачної їжі. Але по дорозі додому – дзвінок від мами з криком: «Настя, мені тільки що дзвонив директор. Всі знають, що ти прогуляла школу. Папа вже їде». Ох, я тоді і отримала від усіх. А ще одного разу я так не хотіла йти на фізику, що сама порвала собі штани. Подзвонила мамі, розповіла, як упала по дорозі до школу, після чого вона дозволила не йти на заняття, і сказала, щоб я поверталася додому».

Вчителька історії Олександра Машлятіна

«Якби я викладала історію, ми б точно з хлопцями більшу частину часу проводили на екскурсіях, а не у класі. Ще я б відходила від програми і розповідала те, про що в підручниках навряд чи напишуть.

Історія була одним з улюблених предметів, я навіть на олімпіади їздила. А ще в мене улюбленими предметами були малювання і фізкультура. Коротше, все те, що не математика. Хоча дивним чином мене навіть якось відправили на міську олімпіаду саме з математики. В цілому вчилася добре, хоч частенько і просипала перший урок. Одним з улюблених вчителів був педагог-організатор, адже вже тоді я любила виступати і брала участь у всіх концертах. У старших класах ми навіть самі організували КВК і змагалися зі своїми ж вчителями, у яких, до речі, і вигравали. Мені, як капітану нашої збірної старших класів вручили київський торт, і я прямо на лінійці перевернула його на себе, на свою нову білу сукню. У підсумку до закінчення дня мені довелося ходити в сукні моєї вчительки».

Вчителька з трудового навчання Анастасія Євтушенко

«Я б викладала трудове навчання. Чому? Тому що труд облагороджує людину. Я була б дуже вимогливою вчителькою труду і змушувала дітей робити різні штуки своїми руками. Щоб вони з дитинства розуміли, що будь-яка робота – це праця, яку треба робити із задоволенням, ким би ти не став у майбутньому. Сама я на заняття з труду ходила завжди із задоволенням. Ми робили з дівчатками салати, щось шили. На цих уроках я навіть змогла склепати собі джинси, правда, кльоші були різної довжини. Але так як я зробила це сама, то не соромилася їх носити і надягала на всі свята.

А взагалі, школа для мене була більше стресом, і мені не хотілося туди ходити. Це були вирвані роки з мого життя. У школі я не була соціально активна і багато чого соромилася. Я завжди була вище всіх, більше всіх. Мені весь час здавалося, що на роль масовика-витівника я навряд чи підходжу. Хоча перші три класи ще були нічого. Пам'ятаю, як у творі на тему: «Ким я хочу стати?» Я написала про свою мрію бути агентом ФБР або ЦРУ, чим багатьох дуже здивувала».

Катерина Нікітіна, вчителька фізкультури

«Я була б кращою вчителькою фізкультури, тому що це був мій найулюбленіший предмет у школі. Я чекала його з нетерпінням щотижня і викладалася на всі сто відсотків. А ще мені дуже подобалося, коли мене хвалили.

Я просто впевнена, що на уроки зі мною школярі ходили б із задоволенням, тому що я б влаштовувала різні спортивні ігри, змагання. Щоб фізкультура викликала тільки позитивні емоції. Мені здається, фізкультура дуже зближує школярів між собою. Крім того, спорт – це здоров'я.

У школі я добре вчилася, брала участь у всіляких конкурсах, було кілька і призових місць. Правда, одного разу був випадок, коли вчителька взяла мене за шкірку і випровадила з кабінету за те, що я багато розмовляла. З поведінкою у мене завжди були проблеми, і моє прізвище знали всі вчителі. Єдиний предмет, де я мовчала, була фізика. І то тому, що мені дуже подобалася вчителька, і я намагалася її слухати».

Вчителька малювання Лалі Ергемлідзе

«Я вибрала малювання виключно тому, що сама не вмію це добре робити, і у мене ніколи не виходило красиво малювати. Але тяга до цього заняття у мене була завжди. Хоча мої педагоги з малювання були так собі, ніхто не допомагав особливо, якщо щось не виходило. Тому моє бажання бути педагогом швидше всупереч усьому, що відбувається, щоб показати дітям, якими іншими ще можуть бути вчителі!

Я була б педагогом, який не забороняє будь-якого творчого пориву. Я б заохочувала всі прояви свободи думки і ні в якому разі не відбивала бажання дітей творити. Самою мені в школі найкраще давалися спів і музика, з іншими предметами я не дуже дружила. Хоч і була медалісткою із золотою медаллю. Як у мене так вийшло? Просто я вміла пристосовуватися. Спочатку, зрозуміло, знання грали свою роль, а у старших класах більше спрацьовував мій авторитет. Улюблених предметів не було. Я хотіла швидше закінчити школу і забути все це. А ще для мене були суцільним жахом фізкультура і трудове навчання. Пам'ятаю, як я показую вчителю фартух, який зробила своїми руками, а вона мені: «Лалі, ти це як, ногами шила?". Цю фразу пам'ятаю до цих пір, а руки в мене справді не з того місця росли. По канату я так і не навчилася лазити, на козла так і не заскочила. Але всі свята я закривала своїм співом. Можливо, це мене і рятувало».

Завуч з виховної роботи Марта Адамчук

«Мені б хотілося спробувати себе у ролі завуча з виховної роботи, хоча б тому, що це професія моєї мами. Мені б було цікаво дізнатися, як це – бути взірцем і виховувати підростаюче покоління. Звичайно, через те, що мама працювала у моїй школі, я весь час була під наглядом. Але і це не заважало мені зрідка здійснювати різні проступки.

Наприклад, одного разу на змаганнях ми з дівчатками так загуляли на дискотеці, що повернулися під самий ранок. І як раз мама зайшла до нас у кімнату, щоб уже розбудити. Тобто, те, що ми навіть не лягали з дівчатками спати, вона навіть не помітила. А взагалі я любила шкільні роки, багато предметів були улюбленими».

Еліна Мбані, викладач геометрії

«Якби я раптом стала вчителькою геометрії, я б нарешті вивчила цей предмет. Адже у школі я його взагалі не любила, і отримувала по ньому найнижчі оцінки. Мені було складно зрозуміти ці всі формули, будову фігур, тому робити домашні завдання мені допомагав тато, який в геометрії добре розбирається.

По інших же предметам я була відмінницею і любила вчитися. Зі школою у мене пов'язані тільки хороші спогади, у нас був дуже дружний клас і хороша класна керівниця. І, звичайно, оскільки я вже тоді співала, мене весь час знімали з уроків, чому я завжди була рада».