Навіщо нам потрібні «завантажувальні» дні?

Читинг або завантажувальні дні. Плюси і мінуси читингу
gettyimages.com

Припинила худнути? З’їж торт!

Поділитися:

Рано чи пізно усі, хто худне, стикаються з проблемою «завмирання» ваги. Ти дотримуєшся правильного режиму харчування, контролюєш водний баланс і не нехтуєш фізичними вправами, а ваги вперто показують ті самі числа. Чому це відбувається — розповіла зірковий дієтолог Наталія Самойленко у своїй книзі «Їж, пий, худни».

Інколи відсутність результату навіть демотивує. Та не поспішай розчаровуватися! Експерт запевняє, що інколи трапляються дні, коли ми, попри будь-які зусилля, не худнемо.

«Це зветься фазою плато. Її тривалість — 5-7 днів. Повторні фази (коли доводиться працювати з великою надлишковою вагою) можуть тривати від 2 до 4 тижнів. Зупинка в динаміці зниження ваги виникає й через звикання організму до певного типу раціону або через одноманітність їжі. Тому варто максимально урізноманітнювати своє меню і формувати раціон залежно від сезону».

Якщо ти чітко дотримуєшся правил харчування, а вага стоїть на місці понад 10-ти днів, потрібно наважитись на те, чого ти ніколи не робила під час схуднення. У цьому разі потрібні не розвантажувальні, а, навпаки, «завантажувальні» дні. Так званий чіттинг (прим. ред. — від англ. cheating — обман) — це заплановане порушення програми харчування, вихід за її звичні межі.

«Щоб покласти край фазі плато, треба здивувати свій організм, струснути метаболізм і різко змінити формат раціону. Наприклад,  з’їсти торт! Ось такий парадокс. Дивно, але це працює! А ще запобігає зривам у програмі зниження ваги», — зауважує Наталія. 

А тепер читай головні правила чіттингу

1. Чіттинг працює лише тоді, коли вихід за межі усталеного харчування відбувається не частіше одного разу на тиждень. 

2. Розмір порції не повинен перевищувати фізіологічні норми — 200-250 г. 

3. Для чіттингу варто обирати виключно свої улюблені продукти чи страви. Ти справді можеш з’їсти шматок торта. Тут немає і не може бути однозначних рекомендацій, оскільки чіттинг не ставить жодних обмежень у виборі меню. 

4. Отримуй задоволення від процесу. Слухай себе, насолоджуйся смаком, текстурою, кольором, ароматами страв. Їж повільно, щоб зберегти сенсорну пам’ять і максимально подовжити відчуття. 

5. Найкраще почати чіттинг із десерту, а вже потім з’їсти суп, салат тощо. 

6. У день чіттингу важливо збільшити об’єм рідини. Випий щонайменше два літри чистої води. Вона прискорить обмін речовин і виведе все зайве з організму. 

7. Не забудь — наступного дня потрібно повернутися до звичного раціону.

Більше матеріалів про правильне харчування читай на 1plus1.ua: 

1. Скажіть «ні» передчасному старінню: Як створити правильний б'юті-раціон

2. ТОП шкідливих напоїв, від яких ми товстішаємо

3. 5 корисних звичок, що не дадуть вам набрати вагу

Фото: gettyimages.com

Новини по темі