Скільки можна їсти мандаринів на добу дорослим та дітям і чим може бути небезпечне переїдання цих фруктів? (коментує дієтолог)

Лікарка-дієтолог розповіла, скільки в день можна вживати мандаринів.

Поділитися:

Сезон мандаринів розпочато: різдвяний фрукт є чи не на кожній кухні. Чи знали ви, що мандарини можуть бути загрозою вашому здоров'ю? Про допустиму добову норму цього новорічно-зимового фрукта шоу "Твій день" поговорило з дієтологинею Ганною Білокоз!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жувальна гумка: кому та коли корисно жувати, а у яких випадках навпаки слід відмовитись від її вживання

Скільки мандаринів за раз можна з'їсти дитині? Дієтологиня розповіла:

Дійсно, мандарини — гарний продукт, але у всьому треба знати міру. Для дітей, якщо нема протипоказань (алергія), допустимою дозою є 150 грамів, на жаль. Це десь 2-3 мандаринки на добу.

А яка добова норма для дорослих? Ганна Білокоз зазначила:

Для дорослих добове дозування може збільшуватися до 300 грамів, але приблизно 5, максимум 6 невеличких мандаринок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схуднення до Нового року: 4 варіанти планки від фітнес-тренерки

Чим може бути небезпечне переїдання мандаринок? Лікарка пояснила:

Ну, в першу чергу, алергія. Ми усі розуміємо, що є високе алергічне навантаження, коли вживається мандарин, особливо в дітей, коли ще не сформована ферментативна можливість їх організму. Причому від цих фруктів може бути не лише висипання, а й анафілактичний шок, кропив'янка. Не слід також вживати мандарини разом з деякими препаратами (антидепресанти, статини), оскільки вони мають певний вплив всмоктування та дію препаратів. По друге, є люди, які мають загострення і хворобу шлунково-кишківникового тракту, наприклад, гастрити, панкреатити. В такий період мандарини вживати не можна.

Також Білокоз зауважила, що не можна вживати мандарини на голодний шлунок, а особливо тим людям, які колись мали проблеми зі шлунком (наприклад, гастрити в анамнезі та хронічний гастрит).

Ціна новорічного настрою: скільки коштує прикрасити ялинку цього року? Дивіться сюжет: