Жувальна гумка: кому та коли корисно жувати, а у яких випадках навпаки слід відмовитись від її вживання

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Уся правда та міфи про вживання жувальної гумки.

Поділитися:

Сьогодні гумка є у кишені мільйонів людей по всьому світу. У чому її користь та шкода, а також кому та коли варто її жувати? Розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дозволили додаткову і бустерну вакцинацію від коронавірусу: в чому різниця, кому рекомендовано

Сучасну жуйку виготовляють із синтетичних матеріалів, що не розкладаються у природі 100 років. Однак вона така небезпечна для природи й така корисна для настрою! Японські вчені дослідили: жуйка може не тільки освіжити подих, а й покращити настрій та зняти стрес. А їхні американські колеги довели, що вона допомагає зосередитись.

Гумку рекомендують жувати студентам і людям, чия робота пов'язана з розумовою напругою. А все тому що рухи щелеп під час жування сприяють приливу крові до головного мозку. Він насичується киснем, а отже краще працює.

Біологиня Дар'я Озерна запевняє: головне, аби жуйка була без натурального цукру (глюкози, фруктози чи цукрози):

Якщо там є натуральний сукрин, який походить з фруктів, то це вже буде доданий цукор, який бактерії, що живуть в нашій ротовій порожнині будуть їсти з утворенням кислоти, яка розчиняє емаль. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схуднення до Нового року: 4 варіанти планки від фітнес-тренерки

Проте потрібно бути обережними: людям, у яких є проблеми зі шлунком гумка із замінником цукру може нашкодити. Біологиня прокоментувала:

Для них жувальна гумка, в якій є ксиліт може бути неприємною, спричиняти певний дискомфорт. Якщо її часто жувати, то вона може загострити синдром подразненого кишківника. 

До користі жуйки відносять те, що вона провокує слиновиділення:

Слина для наших зубів та ротової порожнини — це добре. Зуби мають бути вологими, змоченими саме слиною, адже саме слина є джерелом йонів фтору, які зміцнюють нашу емаль та запобігають її руйнації кислотами. 

Перевагою жувальної гумки є те, що вона може очистити наліт на зубах. Проте жувати гумку потрібно лише після їжі та не довше 10 хвилин — запевняє лікар-стоматолог Роман Нісходовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеозалежність та вплив магнітних бур на людину: як уникнути поганих наслідків для здоров’я (поради лікаря-невропатолога)

Чимало людей мають справжню залежність від жування гумки: така пристрасть може призвести до неприємних наслідків, адже в жуйці містяться барвники та підсолоджувачі. Відбілювання зубів, захист від карієсу та схуднення за допомогою гумки — це також міф. 

Яка історія італійської страви лазаньї? Дивіться сюжет:

Новини по темі