Повітряна тривога в закладі освіти: як діяти батькам та вчителям

Що робити під час тривоги батькам, чиї діти перебувають в укритті школи чи садочка
freepik.com

Як діяти під час повітряної тривоги учасникам освітнього процесу та батькам?

Поделиться:

Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти та науки України, дітей не можна забирати додому з укриття школи чи садочка під час повітряної тривоги. Так, малюки та підлітки можуть годинами перебувати у підвалах через зліт ворожих «МіГ». Як же варто діяти батькам та вчителям у таких ситуаціях і хто відповідає за стан укриттів? Про це розповіли у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо повітряну тривогу оголосили до початку занять: алгоритм для шкіл та садочків

Як діяти батькам, учням і вчителям під час повітряної тривоги

І батьки, і заклад освіти, коли дитина перебуває в ньому, несуть відповідальність за життя та здоров’я дитини. За інформацією освітнього омбудсмена, в Україні під час повітряних тривог трапляються випадки, коли, керуючись бажанням убезпечити школяра, батьки, навпаки, можуть наражати дитину на небезпеку. Зокрема, намагаються забрати її зі школи під час повітряної  тривоги. Окрім цього, є випадки, коли дирекція закладу освіти піддає ризику  життя працівників: наприклад, викликає їх на роботу під час повітряних тривог. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що покласти в рюкзак дитині в школу під час війни (поради поліції)

Що робити батькам та працівникам закладів освіти під час тривоги

  •  Якщо тривога застала в дорозі до школи або садочка, працівники, діти й батьки мають терміново пройти до найближчого укриття.

  • Якщо тривога лунає під час прийому/приходу дітей до закладу освіти, діти разом з працівниками терміново йдуть в укриття школи чи садочка. 

    Якщо дозволяє місткість укриття, то за погодженням з адміністрацією закладу, батьки також йдуть з ними

  • Якщо батьки з дитиною під час повітряної тривоги в дорозі до закладу і йти залишається не більше, ніж  5 хвилин, вони швидко прямують до шкільного укриття. Утім, варто враховувати розпорядження місцевої влади, адже в деяких населених пунктах до укриття треба дійти за 2-3 хвилини. 

    Якщо за цей час дійти до закладу й укритися в ньому не можна, батьки з дитиною прямують до найближчого до них укриття. Адже, коли цей термін минув, заклад освіти уже не прийматиме дітей аж до оголошення сигналу «Відбій повітряної тривоги!».

  • Чи продовжується навчання після відбою тривоги чи воно переходить у дистанційний чи змішаний формат, вирішує заклад освіти, дослухаючись до рекомендацій місцевих освітніх управлінь, місцевих органів влади, військових адміністрацій. Про план дій та продовження навчання батьків та учнів має сповістити адміністрація школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ефективно налагодити навчання онлайн та як не боятися відпустити дитину до школи під час війни: поради психолога у ТСН

Важливо! Якщо дитина перебуває в укритті закладу освіти під час повітряної тривоги, батьки можуть її забрати лише після надходження сигналу «Відбій повітряної тривоги!». Педагоги не мають права передати дитину батькам раніше.

Крім цього, протизаконно вимагати від працівників закладу  прибути до закладу освіти під час повітряної тривоги. Водночас якщо повітряна тривога застала працівника дорогою на роботу, і він має змогу за 5-7 хвилин дістатися до закладу освіти, то може переміститися до укриття закладу освіти. Але варто враховувати розташування закладу освіти (у деяких регіонах до укриття необхідно переміститися за 2-3 хвилини). Якщо в закладі освіти немає укриття, то працівник має пройти до найближчого укриття за місцем його перебування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онлайн карта повітряної тривоги в Україні — де дивитись

Як мають діяти працівники закладу освіти під час повітряної тривоги в школі: алгоритм ДСНС

  • Відповідальна особа, визначена заздалегідь або на місці, у разі сигналу тривоги вмикає систему оповіщення закладу.

  • Учитель миттєво сповіщає учнів (словесно) про ймовірну загрозу та припинення заняття.

  • Відповідальна особа разом з учителями координує перехід учнів і персоналу до укриття.

  • Класи організовуються для евакуації двома колонами в приміщенні класу. Якщо мало простору, виходять групами. Молодшим класам (1 або 2 класи) необхідно надати помічників.

  • Медпрацівник повинен перебувати у відведеному для нього місці для швидкої допомоги дітям і дорослим, якщо вона буде потрібна.

  • Усередині укриття відповідальні особи стежать, щоб учні швидко та обережно зайняли свої місця. Потім перевіряють, чи всі на місці.

  • Під час перебування в укритті вчителі мають провести заходи, щоб заспокоїти дітей та всіх, хто там знаходиться.

Як школи мають підготуватись до повітряних тривог

  • Керівник закладу обов’язково має видати  наказ або розпорядження, як працюватиме заклад під час повітряної тривоги, й заздалегідь оприлюднити його для батьків.

  • Бажано створити єдиний канал комунікації в закладі освіти між керівництвом закладу, учителями й батьками, щоб володіти оперативною інформацією щодо ситуації (групу або чат в одному з месенджерів).

  • Керівництво школи має заздалегідь сповістити батьків,  де знаходиться укриття, аби вони знали,  де після закінчення повітряної тривоги можуть забрати дитину. Зокрема, на випадок, якщо під час тривоги зникне інтернет та мобільний зв’язок.

Як батьки та діти мають підготуватися до повітряних тривог під час навчання

ЮНІСЕФ та Департамент освіти і науки Києва надають наступні поради щодо підготовки до загрози повітряної тривоги:

  • Долучіться до каналу комунікації з учителями, керівництвом школи та іншими батьками.

  • Дайте керівництву закладу свої контакти й контакти тих, хто може замість вас забирати дитину зі школи.

  • Повідомте медпрацівника про деталі стану здоров’я дитини й особливості, якщо вони є.

  • Потурбуйтесь, щоб дитина знала свій резус-фактор та групу крові, свої хронічні хвороби, якщо вони є.

  • Складіть з дитиною безпечний маршрут до школи й у зворотному напрямку, де обов’язково мають бути укриття, які дитина зможе використовувати дорогою в разі сигналу повітряної тривоги. Поясніть дитині, що вона має рухатися тільки за складеним маршрутом, не зупинятися і нікуди не звертати.

  • Дитина, якщо не має можливості швидко дістатися до школи або дому, за сигналом повітряної тривоги має йти до визначеного вами укриття й перебувати всередині до відбою тривоги.

  • Навчіть дитину не торкатися оголених електричних дротів, невідомих предметів, проговоріть правила мінної безпеки.

  • Проговоріть із дитиною, що вона має повідомити вас про своє місце перебування під час повітряної тривоги, як тільки дістанеться укриття.

  • Якщо тривога застане дитину дорогою до школи й вона перебуватиме не в шкільному укритті, повідомте вчителя, у якому саме укритті вона перебуває.

Зачинені укриття під час масованої атаки росіян: чому і що робити, дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

Новости по теме