Як ефективно налагодити навчання онлайн та як не боятися відпустити дитину до школи під час війни: поради психолога у ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Онлайн та офлайн навчання під час війни: як подолати всі виклики (поради психолога)
freepik.com

Як впоратися з усіма викликами, які несе навчання під час війни.

Поділитися:

Незалежно від того, онлайн чи офлайн буде навчатися дитина, у кожної форми здобуття знань є свої недоліки під час війни. Як допомогти дитині і батькам адаптуватися, у ТСН давала поради дитяча психологиня Катерина Гольцберг.

Онлайн-навчання: як ефективно налагодити

Якщо дитина буде навчатися онлайн, Катерина Гольцберг дає наступні поради:

"Важливо встановити навчальні рамки – певні правила навчання, чітко виділити місце, де дитина буде вчитися. Навчання має бути чітко окреслене: за часом, за місцем, повинно мати ознаки звичайного навчання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні змінили шкільну програму: як по-новому будуть вивчати історію, літературу, основи здоров’я та інші предмети (пояснили в МОН)

Під час онлайн-навчання дитина має дотримуватися режиму дня і розкладу уроків. Дуже бажано, щоб вони були регулярними і за часом відповідали певним часовим проміжкам у школі.

У питанні онлайн-навчання батьків дуже турбує відсутність соціалізації у дитини, яку вона отримує у школі. Психологиня наголошує:

"Соціалізація – це розуміння і виконання певних правил соціуму, до яких ми привчаємо дитину. Перша соціалізація відбувається вдома, далі дитина йде до соціуму і відпрацьовує отримані вдома навички. Під час онлайн-навчання губиться ланка відпрацювання навичок соціалізації. Тож якщо це не відбувається в школі, батькам слід знайти ті осередки, де дитина може соціалізуватися: гуртки, дитячий майданчик, де є певні правила поведінки. Дитина має вчитися і відпрацьовувати навички спілкування, вміння знайомитися, вибачатися, і це можна робити лише у соціумі".

Офлайн-навчання: як впоратися з тривожністю батьків і дітей

Якщо дитина буде ходити в школу офлайн, виникає інша проблема: страх за її безпеку в умовах війни. Психологиня каже:

"Щоб побороти тривожність, важливо у школі забезпечити нормальний зворотній зв'язок дітей з батьками та вчителів з батьками. Я дуже прошу вчителів дозволяти дітям дзвонити чи писати батькам, коли вони виходять з укриттів. Також добре, якщо вчитель у шкільному чаті буде повідомляти батькам після закінчення повітряної тривоги, що все добре з дітьми. Вчителями і з батьками потрібно комунікувати з повагою одне з одним у ці непрості часи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Wi-Fi в укриттях: в українських школах з 1 вересня обіцяють швидкісний інтернет у бомбосховищах (подробиці від Мінцифри)

Також Катерина Гольцберг наголосила на тому, як важливо зараз бути вдячними вчителям і підтримувати їх. Так само, як і вчителям розуміти тривожність батьків і ефективно з ними комунікувати. 
Новини по темі