Небезпечні чати, у яких сидять підлітки: до чого можуть призвести сумнівні телеграм-канали

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Телеграм-канал, які закликають підлітків до насильницьких дій: у «Сніданку з 1+1»  розповіли, що робити, якщо знайшли їх у дитини.

Поделиться:

Погрози, залякування, заклики до побиття та нецензурна лексика — все це є головним меседжем набираючих популярність телеграм-каналів для підлітків. Дописи в них направлені на цькування і продукують справжню травлю, що може призвести і до побиття дитини. Назви таких чатів зазвичай містять слово «сущності». В них неодноразово висвітлювались фотографії дітей з надписами «Побачите його - бийте, не шкода». І такі канали має ледь не кожне велике місто.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як побороти залежність від смартфону (поради психотерапевта)

Опитані жителі Києва занепокоїлась новими методами булінгу. Вісімнадцятирічний Сашко розповів історію, як декілька років тому через подібні групи зацькували його однокласника, яким потім наклав на себе руки через травлю.

Дитячий психолог Дарʼя Селіванова  у «Сніданку з 1+1» розповіла,  як поводити себе з дитиною, аби застерегти від небезпеки:

 «Обовʼязково говорити з дитиною про те, чим вона займається, коли вона з телефоном для того, щоб ви могли помітити, якщо є нездорові, скажемо так, чати чи групи».

Для дитини необхідно проявляти розуміння і встановлювати довірливі відносини:

«Це такий період, коли вони намагаються вчитися, знаходити своє місце в оточенні, шукати способи проявляти якісь лідерські здібності. Це просто така нездорова форма тяги до того щоб бути головним в команді підлітків».

Варто говорити з дитиною про інформацію, що вона споживає і спостерігати за поведінкою у перехідному віці. Агресивні прояви необхідно проаналізувати і зрозуміти, що може бути причиною такої поведінки. Експертка наголошує, що відповідальність лежить на батьках і вміння знаходити підхід до дитини є важливою місією, аби дитина вміла керувати власними емоціями:

«Звертати увагу, наскільки ви як батьки вмієте керувати власною агресією. Якщо ви побачили таке повідомлення і перше, що у вас спадає на думку це зробити якийсь там рознос власній дитині: все заборонити, сварити, лякати і карати якимось чином. У вас є таке обурення, є злість та інші негативні почуття. І якщо це вас підштовхує до дій, то можливо ви самі не вмієте керувати власними емоційними проявами. Відповідно, не можете навчити і дитину».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як підтримати дитяче здоров'я взимку: поради Валентини Хамайко (ексклюзив)

Адвокат Богдан Кушнір радить негайно писати заяву в кіберполіцію при виявленні подібних чатів у телефоні дитини:

«Ми можемо казати про можливість кваліфікації відповідно до Кодексу України про адміністративне правопорушення як хуліганство, де відповідальність буде становити штраф. Або написати заяву про булінг дитини. В даному випадку треба встановити особу власника телеграм - каналу. Після того притягати її або її батьків, якщо дитина неповнолітня, до відповідальності».

Після подання заяви поліція зобовʼязана буде відшукати власників таких телеграм каналів і притягнути до відповідного покарання.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме