Перший Оскар в історії України: документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала найпрестижнішу кінопремію

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як створювали фільм "20 днів у Маріуполі", який отримав найпрестижнішу кінопремію "Оскар".

Поделиться:

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» приніс Україні перший Оскар в історії. Напередодні стрічка отримала премію «BAFTA» і Пулітцерівську премію. Три документаліста були готові віддати життя, аби донести людям правду про російські злочини. 24 лютого, в той час, коли всі тікали з Маріуполя, ці троє взяли камери, фототехніку та добровільно відправились у пекельну точку цієї війни. Мстислав Чернов - український фотограф, режисер, військовий кореспондент та письменник, Євген Малолєтка - фотожурналіст, а Василіса Степаненко - продюсерка і журналістка. 

Журналісти перебували у місті 20 днів, протягом яких фільмували всі події, що відбувалися навколо. Неймовірну кількість російських злочинів проти людства було задокументовано у цих кадрах. Сама команда фільму каже, що їла один раз на день, а щоб дістати воду - топили сніг.  Документалістам чудом вдалось врятуватись з окупованого міста. А спас їх поліцейський Володимир, який вивіз трійцю разом із своєю сім’єю на машині. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обʼєктиви українського виробництва підкорили Голлівуд : легендарну «Дюну» знімала українська техніка

На етапі монтажу 30 годин зафіксованого матеріалу перетворились на 90 хвилин фільму. Кадри цієї стрічки інколи неможливо дивитись без сліз; адже там вся правда і вся біль, що спіткала українців і продовжує відбиватись тяжким шрамом на душі у тих, хто пережив ці події, у тих, хто кожен день продовжує переживати наслідки російського вторгнення і у тих, хто бореться заради перемоги.

Команда фільму зізнається досі продовжує отримувати погрози від росіян. Про це повідомив один із фільммейкерів Євген Малолєтка в ексклюзивному коментарі для "Сніданку з 1+1":

«Вони зрозуміли, що неможливо боротися з цією історією, але вони діють на своєму внутрішньому ринку і продовжують розповідати, що фотографії з Маріуполя це фейк».

У своїй промові режисер картини Мстислав Чернов сказав, що бажав би ніколи не знімати це кіно: 

«Я б хотів ніколи не створювати цей фільм. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч співвітчизників-українців. Я віддав би це, щоб вони звільнили всіх заручників та солдатів, які боронили свою землю».

Цей фільм увійде в історію українського та світового кінематографу. А спеціальна кореспондентка ТСН Ольга Кошиленко взяла ексклюзивне інтервʼю у режисера картини Мстислава Чернова.

Сама церемонія принесла 7 нагород, в тому числі за кращу режисуру і кращий фільм, картині Крістофера Нолана «Оппенгеймер» про фізика, науковця і розробника ядерної зброї. Головну роль виконав актор Кілліан Мерфі, за що також отримав заслужену статуетку. А перемогу у номінації за головну жіночу роль здобула акторка Емма Стоун за фільм «Бідолахи» Йоргоса Лантімоса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати про українця Георгія Кістяківського - співавтора ядерної зброї

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме