Альтернатива джерелам питної води: чи безпечна для здоров’я вода з бюветів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи безпечна для здоров’я вода з бюветів: пояснює експерт
Freepik

Чим корисні бювети та чи врятують вони, якщо місто залишиться без водопостачання?

Поділитися:

В багатьох українських містах виникають перебої зі світлом і водопостачанням через російські обстріли критичної інфраструктури. У Києві, наприклад, нещодавно без води залишився один із районів столиці. На допомогу багатьом прийшли міські бювети. У "Сніданку з 1+1" розповіли, наскільки якісна така вода та як працюватимуть бювети в умовах надзвичайних ситуацій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де дивитись графік відключень електроенергії в Україні

Чи якісна вода в бюветах: пояснює експерт

Вода з бюветів добувається на значних глибинах, тому вона відрізняється високим рівнем якості. Про це розповіла начальниця відділу роботи бюветних комплексів Марина Скоробагатько.

"В бюветних комплексах міститься артезіанська вода. Глибина залягання цих свердловин 90-340 метрів. Це синоманський, юрський періоди. Тобто, вода захищена від техногенного, біологічного, радіаційного забруднення. Вона може споживатися людьми без додаткового знезараження, не потрібно навіть кип'ятити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба мати вдома на випадок відсутності електроенергії: перелік

Крім того, вода перевіряється в лабараторних умовах, запевняє пані Марина.

"Кожні три місяці береться вода з бюветних комплексів та проводиться аналіз на мікробіологічний та хімічний склад води. Нашу роботу контролює Держпродспожив служба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимкнули вуличне освітлення: що одягти на вулицю

Наразі в Києві, наприклад, працює понад 70 бюветних комплексів. Година їхньої роботи дозволяє отримати приблизно 500 тонн води. До того ж альтернативне джерело водопостачання здатне працювати навіть у разі відключення світла.

"Керуючими компаніями міста Києва закуплені генератори. Ми провели спільні навчання з ДСНС на предмет підключення генераторів до бювету. Уже деякі забезпечені на 50%. Закупівля продовжується, ще буде придбано 83 генератори, тобто покриття буде повністю всіх бюветних комплексів міста", — розповіла Марина Скоробагатько.

Скільки коштує питна вода в магазинах

Сьогодні українцям за воду в магазинах доводиться віддавати від 15 грн до 35 грн за 1,5 л, 35-65 грн — за 5 л. У той же час ціна води на розлив становить 1,20 грн за 1 л.

Новини по темі