Чи буде блекаут: наслідки наймасовішої за останній час атаки на інфраструктуру України

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Голова управління «Укренерго» пояснив, як складатиметься ситуація з електроенергією внаслідок масштабної ракетної атаки.

Поділитися:

У ніч на 22 березня росіяни здійснили наймасовішу атаку на обʼєкти інфраструктури за останній час. Загалом по Україні було випущено що найменше 151 повітряну ціль, 92 з яких вдалось збити. Найбільших руйнувань зазнала ДніпроГЕС. На греблі станції прориву не відболось і ситуація контрольована. Та проблеми зі світлом вже спостерігаються у багатьох регіонах, зокрема у Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській та Донецькій областях. Голова управління «Укренерго» Володимир Кудрицький у «Сніданку з 1+1» розповів, яка наразі ситуація з енергосистемою України та як планується відновлювати електропостачання населенню:

«Під час атаки була необхідність ввести певні обмеження електроспоживання для того, щоб не втратити цілісність енергосистеми. Треба розуміти, що під час прильоту обладнання, навіть якщо воно не уражене або знищене, все одно автоматично відключається для того, щоб було збережене. Зараз ми займаємося включенням того обладнання, яке або зазнало пошкоджень, або просто відключилося»

Наразі системі потрібен час для того, щоб впровадити резервне живлення і подати всім світло. Українці ще минулого року відчули на собі таке явище як блекаут, та чи можливий він зараз?

«Блекауту вже не сталося. У нас дійсно складна ситуація в Харкові. В Харківській області ситуація краще, але в самому Харкові ворог намагався уразити всі енергообʼєкти, що там розташовані і живлять місто. Зараз ми займаємося тим, що складаємо швидкий план відновлення»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетний обстріл Києва 21 березня: наслідки (фото)

За словами експерта, план включатиме 3 етапи, а саме:

  • Відновлення енергопостачання критичної інфраструктури
  • Подача електроенергії до населення
  • Промисловість

В такій послідовності планується відновити енергосистему Харкова. В інших областях ситуація не настільки критична, тому проблеми скоро будуть вирішені.

«Енергетики знають, що робити, світло буде! Це лише питання часу».

Варто зазначити, що ворог застосував різні засоби ураження, як крилаті ракети і дрони, так і балістику. Атака стала найпотужнішою з часів минулорічних блекаутів - за словами експерта.

Новини по темі