Чому Україна відмовилася від ядерної зброї: урок історії в "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як Україна стала без'ядерною державою: урок історії
Pixabay

Без'ядерний статус України: чи була можливість зберегти ядерний потенціал?

Поділитися:

Україна відігравала провідну роль у військовій промисловості Радянського Союзу, зокрема конструкторське бюро "Південне" у місті Дніпро виготовляло надпотужні балістичні ядерні ракети з кодовою назвою "Сатана". Вони могли доставити ядерні боєголовки на відстань понад 11 000 км. Також на території України знаходилися шахти з пусковими установками для балістичних ядерних ракет та аеродроми з літаками стратегічного призначення. Як Україна відмовилася від ядерної зброї та якими були б наслідки, якби цього не сталося? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1", що виходить щодня з 07:00 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна", телеканалі ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні більше не буде заочної форми освіти: у чому полягає масштабна реформа від МОН

Як Україна відмовилася від ядерної зброї

Після розпаду СРСР частина ядерного потенціалу перейшла до України, яка стала третьою ядерною державою у світі після Росії та США. Однак клуб ядерних держав був закритий і не бажав приймати до свого складу нові країни. Росія як правонаступниця СРСР отримала право вступити до цього клубу, але для України цей шлях був закритим. Незважаючи на задекларований без'ядерний принцип, українська влада не поспішала відмовлятися від ядерної зброї, що бентежило США. Справа в тому, що балістичні ядерні ракети, що перебували на території України, були направлені саме на територію штатів. Вони боялись, що у разі розпорошення ядерної зброї по різних країнах колишнього СРСР, вона може опинитися в руках диктатора, який наважиться натиснути на червону кнопку.

У 1994 році Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і погодилася передати свої ядерні запаси до Росії. Натомість ми отримали фінансову компенсацію та гарантії безпеки. Майже за місяць Україна підписує Будапештський меморандум, в якому три ядерні держави США, Велика Британія та Росія обіцяють поважати українську незалежність та територіальну цілісність і не застосовувати свою зброю проти України. У разі нападу на Україну вони надаватимуть певні консультації та допомогу своїми засобами. Україна виконала свою частину угоди. У 1996 році вона вже повністю відмовилася від ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" розібралися, чим небезепечні діпфейки, та як відрізнити фейкове відео від справжнього

Що було б, якби Україна не відмовилася від ядерної зброї

Свої зобов'язання Україна виконала і вже у 1996 році повністю відмовилась від ядерної зброї. До цього часу не вщухають дискусії про те, чи могла наша країна залишити собі ядерий потенціал. Ймовірно, не могла. Якщо б Україна залишила ядерну зброю, то опинилася б у міжнародній ізоляції і, відповідно, без економічної допомоги. Крім того, ми мали величезну кількість ядерної зброї, але центр контролю знаходився в Кремлі. Тому Україна фактично просто зберігала весь той небезпечний ядерний потенціал. До того ж утримання зброї потребувало величезної кількості грошей, яких на території України у 90-ті роки, звісно ж, не було.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі