Епідемія кору може дійти до України: симптоми хвороби, та як захистити дитину

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У «Сніданку з 1+1» розповіли, як кір поширюється по всьому світу і які причини нової епідемії.

Поділитися:

Світ заполонила епідемія кору. Уже другий рік це захворювання розповсюджується по різним країнам і переважна більшість із них має високу чисельність хворих. Кількість інфікованих щоденно набирає обертів. Європейський континент став лідером за статистикою хворих на кір з показником у 30 тисяч інфікованих осіб. 

Яка ситуація в Україні?

У 2023 році в Україні на кір захворіло вшестеро більше людей ніж у попередньому. Останній випадок було зафіксовано у Одесі. Сімʼя з маленькою дитиною перед цим перебувала у Румунії, де на офіційному рівні оголосили епідемію кору. 

Які причини? 

За статистикою від МОЗ України, відсоток однорічних малюків, вакцинованих від кору та краснухи, сягає 92%, а шестирічних - 87%. Такі показники є недостатніми для формування колективного імунітету, оскільки для цього необхідно, аби 95% дітей мали щеплення. Пандемія коронавірусу і війна погіршили статистику вакцинації дітей по всьому світу, оскільки такі явища роблять медицину менш доступною. 

Читайте також: Уся правда про хронічний стрес, і чому не можна нехтувати цим станом

Симптоми хвороби

Лікар - педіатр Анастасія Шелевицька у «Сніданку з 1+1» розповіла, як передається хвороба:

«Кір дуже заразний. Якщо людина проконтактувала з хворим на кір, то вона з великою ймовірністю захворіє. І він навіть може зберігатися у навколишньому середовищі. Наприклад, якщо у приміщення, де до цього перебував інфікований, прийде здорова дитина, вона також може заразитись. Він передається і повітряним-крапельним шляхом: десь в ліфті, на сходах, через систему вентиляції».

Після інфікування симптоми можуть зʼявитись після двох тижнів і більше. А основним сигналом стане поява висипань. Супроводжуватись хвороба може високою температурою, діареєю, сухим кашлем і нежитем. При неякісному лікуванні, інфекція може перерости у запалення легенів або іншу ускладнену форму.  

Як захиститись?

Профілактика хвороби здійснюється за допомогою вакцинації. Дитина повинна отримати дві дози вакцини: першу - у перший рік з моменту народження, а другу - в 6 років. Якщо доросла людина не знає, чи перехворіла вона на кір або чи отримувала щеплення у дитинстві. Варто зробити профілактику і обов’язково вакцинуватися. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Читайте також: Магнітні бурі березня 2024: календар на місяць

Новини по темі