Секрети безпечного схуднення (поради дієтологині у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як схуднути без шкоди для здоров'я: поради дієтологині
Freepik

Здорове схуднення: чим шкідливі дієти та як безпечно позбутися ваги.

Поділитися:

Дієти змушують нас постійно дотримуватися обмежень, що часто призводить до нових стресів та проблем з вагою. Насправді ж підтримувати вагу та зменшити її надлишок можна завдяки балансу харчування та фізичної активності. Як схуднути без шкоди для здоров'я та які дієти шкідливі, розповіла дієтологиня Олена Зінченко в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути за допомогою інтуїтивного харчування: поради нутриціолога

Як схуднути без шкоди для здоров'я

За словами дієтологині, кожна людина повинна навчитися дружити з їжею, сприймати її як елемент, що надає бадьорості, енергії та довголіття. Вміти відчувати голод, насичення, прислухатися до себе і слідкувати за сигналами свого тіла — саме це запорука здорового схуднення. Щоб позбутися ваги, потрібно сформувати збалансований раціон, який підходить саме вашому стану здоров'я, займатися фізичною активністю і покращенням сну.

"Ваша тарілка має обов'язково складатися з овочів, фруктів і ягід — приблизно на 1/4 з овочів і менше ягід. Ще одна четверта частина має бути заповнена повільними вуглеводами, наприклад, крупами. І 1/4 — якісний білок, але не бекон чи ковбаса, а нормальне м'ясо, риба, бобові. Останні дуже впливають на нашу мікробіозу. Важливо також не пропускати сніданок, обід і вечерю", — пояснила Олена Зінченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна середземноморська дієта: розповідає дієтолог в "Сніданку з 1+1"

Які дієти небезпечні

Детокс, кето, білкова дієти — усі мають свої особливості та протипокази, які потрібно враховувати. Дієтологиня рекомендує віддавати перевагу саме збалансованому режиму харчування, оскільки будь-які обмеження в подальшому можуть призвести до проблем зі здоров'ям.

"Пам'ятайте, що для кожної дієти є протипокази, зокрема для вагітних, годуючих мам, людей з розладами харчової поведінки та дітей. Відсутність повного спектру поживних речовин може призвести до втрати вітамінів та мінералів, що негативно впливає на здоров'я", — зазначила спеціалістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна зловживати червоним м'ясом: роз'яснення лікаря-дієтолога

Чим небезпечна білкова дієта

Білкова дієта може дати ефект, однак вона не є корисною для організму. Такий режим харчування може спричинити:

  • проблеми з щитоподібною залозою;
  • білкову інтоксикацію;
  • зниження енергії;
  • подагру;
  • проблеми з нирками.

Чим небезпечна кето дієта

Такий формат харчування може в подальшому спровокувати:

  • підвищення рівня поганого холестерину;
  • хворобу жовчного міхура;
  • виснаження підшлункової залози;
  • підвищення тиску;
  • ураження печінки.

Новини по темі