Чому не можна зловживати червоним м'ясом: роз'яснення лікаря-дієтолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Червоне м'ясо: користь, шкода та як правильно вживати
Freepik

Яловичина, свинина і баранина можуть бути шкідливими для здоров'я.

Поділитися:

Яловичина, свинина і баранина — дуже шкідливі продукти, про що свідчать дослідження вчених університету Південної Каліфорнії. Червоне м'ясо здатне провокувати важкі захворювання, особливо у жінок. Як правильно вживати даний продукт? Про це розповіла лікар-дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога

Чим корисне червоне м'ясо

Червоне м'ясо — джерело тваринних білків. Воно збагачує організм магнієм, цинком, залізом, вітамінами групи В, РР. При збалансованому харчуванні червоні сорти м'яса можуть бути корисними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як повернутися у форму після новорічних свят: поради лікаря-дієтолога

Червоне м'ясо: шкода

За результатами досліджень вчених університету Південної Каліфорнії, червоне м'ясо може підвищити ризик захворювання серцево-судинної системи, а також деменції у жінок.

"У  червоному м'ясі багато метіоніну, який в організмі перетворюється на гомоцистеїн. В свою чергу це маркер судинних ризиків. У людей, які зловживають м'ясом червоних сортів, як правило, спостерігається високий гомоцистеїн. Він провокує процеси запалення в судинах, збільшення проникливості судин, синтезу шкідливого холестерину. В результаті це викликає розвиток серцево-судинних захворювань", — пояснює Наталія Самойленко.

Червоне м'ясо шкода

Крім того, червоне м'ясо здатне провокувати розвиток деменції у жінок:

"В залежності від того, які судини ушкоджені, у людини буде розвиватися та чи інша патологія. Якщо це судини головного мозку, це може спричинити розвиток інсультів або деменції, яка пов'язана в тому числі з патологією судин", — каже лікар-дієтолог.

Ще однією небезпекою червоного м'яса є пурини — речовини, які є продуктами білкового обміну. Вони серйозно загрожують здоров'ю суглобів:

"Пурини мають здатність відкладатися в суглобах у вигляді сечової кислоти. В результаті формується патологічний процес, який травмує суглоб, викликає болі. Інколи ці зміни стають незворотними і люди пожиттєво приймають препарати". 

Як правильно вживати червоне м'ясо

При збалансованому харчуванні червоне м'ясо нешкідливе. Лікар-дієтолог радить вживати його раз на тиждень. Норма для жінок — 100-120г у готовому вигляді, а для чоловіків — 150г. 

Фото: Freepik

Новини по темі