Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Експерт поділився, до яких економічних змін необхідно готуватися
Freepik

Експерт пояснив, до яких економічних змін варто готуватися українцям стосовно податків та курсу валют.

Поділитися:

В першу чергу, відбудуться зміни на ринку праці, оскільки очікується дефіцит робочої сили через війну і заходи з мобілізації частини працевлаштованих осіб. Про це повідомив старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай в ефірі ТСН. У цьому році прогнозується вища інфляція порівняно з 2023 на рівні у 8,5%. Експерт зазначає, що минулого року інфляція була на низькому рівні і становила 4,3%, що була навіть менша за очікування нацбанку. 

Нараз держава потерпає від значного дефіциту бюджету, з якого необхідно фінансувати оборону України. Через це уряд продумує різні процедури впровадження податкових надходжень. 

  • По-перше, поступово збільшуватиметься акциз на тютюнові вироби, що є також одною з вимог Європейського союзу для вступу. 
  • По-друге, Кабмін схвалив законопроект по збільшенню акцизів на паливо. Наразі парламент ще не прийняв дане рішення. Це може пришвидшити інфляційні процеси, оскільки паливо задіюється у всіх сферах економіки, що призведе до зростання цін. Але, за словами аналітика, воно буде поступове і мʼяке. 
  • По-третє, планується ввести військтй збір для ФОПів і при купівлі окремих груп товарів, наприклад, дорогоцінних банківських металів, нових авто, нерухомості, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахрайська схема на оренді квартири: як не натрапити на обман

Наразі Україна потерпає від бюджетного дефіциту зокрема через неприйняття США рішення про виділення основного пакету допомоги. Юрій Гайдай каже, що є шанс на ще один спосіб фінансування такого дефіциту:

«Найкращий варіант для нас профінансувати оборону і дефіцит бюджету, викликаний цими величезними військовими видатками - це можливість скористатися замороженими активами рф. ЄС спрямує для нас доходи від цих активів, тобто відсотки, що капають від них. Але це не вирішить ситуацію, бо суми доволі невеликі. А от самі заморожені активи, яких як мінімум 190 млрд євро, значно б покращили наше положення».

Ситуація з доларом зараз нестабільна через низку факторів. Національний банк України регулює курс, спираючись на економічний клімат держави. Деколи вдається до того, що відпускає долар і він коливається, а інколи стримує валюту. Не дивлячись на те, що підвищений долар приніс би більше бюджетних доходів, це все одно залишається невигідною для України тенденцією, особливо враховуючи значний імпорт зброї з закордону, що купляється за долари. 

«Фундаментально зараз ситуація є стійкою і багато людей працюють над тим, щоб вона залишалась на цьому рівні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде збільшення податків : експерт розповів, як уряд покриватиме бюджетний дефіцит

Новини по темі