«Хвороба Х» — на світ насувається нова пандемія? Роз'яснення від ТСН

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Що відомо про загрозу епідемії Х: роз'яснення ТСН

Нова хвороба Х: що відомо про гіпотетичну епідемію, та чи треба носити маски.

Поділитися:

17 січня у швейцарському Давосі відбувся черговий Всесвітній економічний форум. Чиновники та науковці з різних куточків світу обговорювали, зокрема, невідому «хворобу Х». Невже на світ насувається нова пандемія? І чи треба носити маски? Відповіді на ці питання в межах проєкту «Питання дня» на Youtube-каналі ТСН знайшла кореспондентка ТСН Олена Гущик.

«Що таке хвороба Х? Смертельна пандемія. З одним "але” — “хвороба Х” лише умовна назва потенційної, ще невідомої інфекції, яка, якщо буде - може розлізтися по світу ще сильнішою пандемією, ніж COVID-19», — пояснює Олена Гущик.

Питання дня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза нової пандемії: що таке "хвороба Х"

Такий термін ввели ще у 2017-му році, аби завадити виникненню нових пандемій. Це щось на кшталт напрямку роботи вчених, які розробляють нові теорії, як протидіяти невідомим інфекційним загрозам.

«До прикладу зараз, це геморагічна лихоманка Крим-Конго, хвороби, які можуть викликати вірус Ебола чи вірус Марбур-гом, лихоманка Ласса, східний респіраторний синдром, важкий гострий респіраторний синдром, Ніпах, лихоманка Рифт-Валлі та Зіка. COVID-19 у цьому списку теж є, і був — ще у 2018 році», — розповідає Олена Гущик.

Та чому ж тоді вибухнули соцмережі? А ЗМІ вийшли із заголовками, що нова «хвороба Х» буде 20 разів смертоноснішою за коронавірус?

«Директор ВООЗ заявив — світу треба готуватися до майбутніх невідомих захворювань. Хвороб, які можуть призвести до смертей, у 20 разів більше, аніж ковід», — каже Олена Гущик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза коронавірусу: чи потрібно знову регулярно носити маски (поради МОЗ)

А це вже, своєю чергою, активізувало прихильників теорій змов по всьому світу.

«Моніка Кроулі, яка колись працювала на американському телеканалі Fox News і була помічницею міністра фінансів за президента Дональда Трампа, написала в соцмережі Х (колишній Twitter), що нова хвороба дозволить "світовим лідерам запровадити карантини", "обмежити свободу слова та знищити більше свобод". І все це нібито напередодні важливих виборів президента у США», — каже Олена Гущик.

То чи варто людству очікувати нової біди? І чи придумали вчені у Давосі як не допустити нової пандемії? Дивіться у новому випуску проєкту «Питання дня з Оленою Гущик» на Youtube-каналі ТСН.

Новини по темі