Найбільша посуха за останні 500 років: які будуть економічні та екологічні наслідки

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Новий спосіб життя: до яких наслідків призведе найбільша посуха за останні 500 років
Pixabay/Marion

До яких наслідків призведе цьогорічна посуха?

Поділитися:

Екологічні проблеми 2022 вже починають бути причиною потужної кризи в Європі. Наприклад, цьогорічна посуха за прогнозами може стати найгіршою за 500 років. До яких наслідків це призведе, розбирались у ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчали продукти: що буде з цінами восени (прогноз економіста у Сніданку з 1+1)

Десятки мільярдів євро втрат, і це лише початок. Кліматичні проблеми 2022 року завдають шалених збитків Європейській економіці. Скільки коштуватимуть ЄС пересохлі річки і поля, тільки починають прогнозувати.

За даними Єврокомісії, рівно половина території Європейського Союзу і Британія переживає посуху. У більшості країн були безпрецедентні довгі хвилі спеки. Рівень води у річках цьогоріч впав до найнижчих показників. Головна водна артерія Європи, річка Рейн зміліла настільки, що судноплавство стало практично неможливим. Цією рікою перевозили нафтопродукти, метали, сировину. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти передбачають дефіцит на овочі: яка причина та про які саме овочі йде мова

Сильна посуха — це не тільки про змілілі річки і масову загибель риби, а й про шкоду для врожаю. Під загрозою врожай літніх культур, таких як соняшник і кукурудза. Кукурудза — основна частина раціону корів. Виробництво кукурудзи вже впало на 30%, але може бути й більше. Неурожай загрожує також винограду і оливкам, а відтак потерпатиме виробництво олії та вина. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯким буде цьогорічний врожай та як війна росії в Україні спричинила продовольчу кризу в усьому світі

Спровокована росією енергетична криза та війна росії в Україні

Намірам Європи відмовитись від російської нафти і газу заважають кліматичні проблеми. Пересохлі річки не дають електростанціям продукувати достатньо енергії. Сонячна та атомна енергетика також мають проблеми через спеку. Компенсувати брак енергії доводиться, спалюючи вугілля та газ. 

Європейські споживачі вже відчувають результати кризи. Деякі країни вже запровадили обмеження на споживання води громадянами, фермерами і промисловістю. 

Екосистема змінюється набагато швидше, ніж до цього прогнозували вчені, каже директор Європейського космічного агенства, отже і заходи, які вже змушені впроваджувати уряди, теж змінюватимуться, як і наш спосіб життя. 

Новини по темі