Чому дорожчає соняшникова олія та які прогнози на урожай 2023 року (розбирались у Сніданку з 1+1)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому дорожчає соняшникова олія та які прогнози на урожай 2023 року
freepik.com

Чому олія піднялася у ціні та чи вистачить нам врожаю?

Поділитися:

В Україні відчутно подорожчала соняшникова олія. У чому причина та чи перестанемо ми бути найбільшим експортером олії у світі? Що буде з ціною на соняшникову олію? Розбирались у Сніданку з 1+1.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну припинили роботу всі олійні заводи. На сьогодні повністю відновили свою роботу вже 15 заводів. А це лиш 15-20% всього соняшникового виробництва. Генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук розповів, що наразі є можливість за добу переробляти 10-15 тисяч тонн, а раніше це було 50, а то й 70 тисяч тонн на добу. Запуститися готові ще 20 заводів, але не запускаються, тому що у них є проблеми з продажем своєї продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯким буде цьогорічний врожай та як війна росії в Україні спричинила продовольчу кризу в усьому світі

Економіст Олег Пендзин пояснює, що це відбувається через заблокований експорт внаслідок російської агресії:

"Ми виробляємо 6,5 млн, а внутрішній ринок — це не більше 0,5 млн. 92% виробленої олії їде на експорт. Як тільки був обмежений експорт, олійники зупинились. Тому що виробляти олію "на склад" не добре, тому що вона "горкне".

Поки у нас олія псується, світ страждає від її дефіциту:

"Ми є настільки великим виробником соняшникової олії, що дуже відома мережа британських ресторанів, якій вже 150 років, вперше заявила, що припиняє свою роботу, тому що немає соняшникової олії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Проблема невдовзі має вирішитись після того, як у Туреччині підписали угоду про розблокування портів і вивезення українського зерна. Разом із зерном за кордон вирушить і наша олія.

"Україні потрібно вивезти аграрну продукцію, щоб дати заробити аграріям. 12 млрд доларів прийде в Україну", — зазначає експерт.

Підприємства зможуть відновлювати роботу та засівати новий урожай:

"Якщо він не засіється на 2023 рік, голод буде не тільки у світі, але  і проблеми з продовольством будуть і в Україні".

Щодо цін на олію, вона додала у вартості 18% і найближчим часом здешевлення чекати не варто, скоріш — навпаки.

 Чому олія піднялася у ціні та чи вистачить нам врожаю, дивіться сюжет:

 

Новини по темі