Нові обстріли енергетичної інфраструктури: яка ситуація зі світлом в Україні

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Яка ситуація зі світлом в Україні: наслідки обстрілів
Фото: Unsplash

Яка ситуація з електропостачанням у різних куточках України після ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури?

Поділитися:

Останнім часом росіяни знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру України. 25 березня завдали ударів по Миколаєву та Одесі, де навіть вдалися до екстрених відключень. Раніше пошкодження були й у Кривому Розі та Харкові. Чому після довгої паузи ворог знову вдається до пошкоджень об’єктів енергетичної інфраструктури, та чи варто готуватися українцям до нових блекаутів? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

25 березня ворог атакував енергетичний об’єкт в обласному центрі на Миколаївщині. У той самий день росіяни пошкодили енергетичні об’єкти й в Одеській області:

“Ворог знову завдав шкоди роботі енергосистемі. Через нічну атаку з ладу вийшов один з енергооб’єктів НЕК Укренерго. Як наслідок, без світла залишилися жителі Пересипського району. Завдяки злагодженій роботі енергетиків за декілька годин вдалося відновити електропостачання для об’єктів критичної інфраструктури.

Однак ситуація залишається складною — високовольтні об’єкти не можуть передати всю необхідну місту потужність. ДТЕК вимушений застосовувати екстрені відключення в Одесі та Одеському районі області”, — прокоментували ситуацію представники ДТЕК.

22 березня наймасштабнішого удару по енергетиці зазнав Харків. Росіяни атакували місто та випустили 21 ракету, повністю знеструмивши місто. Без електрики залишилося понад 700 тисяч мешканців, не працювали навіть світлофори. Тоді мер Харкова Ігор Терехов назвав атаку безпрецедентною, а руйнування — наймасштабнішими за всю війну, однак вже за три дні у місті знову запрацювало метро. 

“Наші енергетики зробили, здавалося б, неймовірне, і у нас з'явилася змога запустити метро”, — написав у своєму телеграм-каналі мер. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дотримуватись норм Міжнародного Гуманітарного Права, коли ворог вчиняє інакше

Ситуація зі світлом для харків’ян покращиться приблизно за тиждень. Про це 25 березня заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький

“Не хочу давати прогнозів, оскільки ситуація дійсно складна, і не хотів би давати обіцянок, які ми не зможемо виконати, але думаю, що наприкінці тижня або днів за 8-9 вдасться суттєво покращити ситуацію з енергозабезпеченням міста”. 

За словами Ігоря Терехова, близько 60 відсотків жителів міста вже підключені до опалення, а електропостачання відновлене у 40 відсотків містян. 

Від ударів по енергосистемі оговтується і Кривий Ріг. 24 березня ворог пошкодив у місті тепломережу і лінію електропередач. Тимчасово діяли графіки аварійних відключень світла, але вже за добу ситуація стабілізувалася. 

“Щодо ситуації в Кривому Розі в цілому, то усі служби міста, лікарні та соціальні установи працюють. Аварійні графіки відключень скасовано. Але ситуація непроста, ліквідація наслідків ворожих ударів продовжується. Тому тримайте зарядженими гаджети та павербанки”, — повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Фахівці Інституту з вивчення війни коментують ситуацію в Україні так:

“Посилені російські удари взимку 2023-2024 років були націлені на підприємства української оборонно-промислової бази, а російські удари по
енергетичній інфраструктурі на початку весни 2024 року, ймовірно, мають на меті зруйнувати енергетичну мережу, щоб частково зупинити зусилля України щодо швидкого розширення її оборонно-промислової бази”.

Нагадаємо, що у ніч проти 22 березня 2024 року російські війська обстріляли 136 енергетичних об'єктів у Запорізькій, Хмельницькій, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській, Вінницькій, Львівській та Івано-Франківській областях. Внаслідок удару пошкоджено найбільшу в Україні гідроелектростанцію — Дніпрогес

Новини по темі