Що необхідно знати про балістичні ракети, якими обстрілює росія

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Балістична ракета «Циркон»: які її особливості та чим суттєво відрізняється від інших ракет рф.

Балістична ракета «Циркон»: які її особливості та чим суттєво відрізняється від інших ракет рф.

Поділитися:

Останній масштабний обстріл Києва було здійснено двома балістичними ракетами. Уламки від збиття зруйнували частину будівлі Академії декоративно прикладного мистецтва і дизайну імені Бойчука. Внаслідок атаки постраждала дитина. Відомо, що рф пустила дві ракети «Циркон». За багатьма показниками ракета нагадує вже знайомі нам «Кинджали» і «Онікси». Можна сказати, новостворена зброя є таким собі гібридом двох попередніх. Вона також рухається по балістичній траєкторії і за словами ворога є гіперзвуковою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балістика на Київ: якими ракетами атакували окупанти за секунди після тривоги

Авіаційний експерт і ведучий науковий співробітник Державного музею авіації ім. Антонова Валерій Романенко розповів, в чому особливість ракети «Циркон» та скільки таких засобів ураження міститься у росіян:

«Справа в тому, що росіянам перекрили доступ до високих технологій, тому найбільш бажана система мікроелектронних процесорів їм тепер важкодоступна. Таким чином, вони використовують все те, що можуть дістати. Вони створюють, можливо, не високоточну, але погано працюючу зброю, що, на жаль, здатна прилетіти хоч і не в ціль, але уразити щось поблизу неї».

На даний момент, за офіційними даними, відомо, що на 2023 рік росія виробила 25 таких ракет. Це значить, що масовані пуски таких ракет ймовірніше за все не відбуватимуться. Україна показала, що може збивати ці ракети. Відомо, що перша атака «Цирконом» на Київ була ще 7 лютого і тоді теж ракета успішно була збита системами ППО. Ймовірно, не останню роль зіграли американські системи «Patriot». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дотримуватись норм Міжнародного Гуманітарного Права, коли ворог вчиняє інакше

Та, за словами експерта, пошкодження така зброя таки принесла, оскільки при збитті ракети ППО уразила не бойову частину, а хвостову, через що вибухівка по інерції розірвалась на місці падіння цього уламку. 

«Над цим треба працювати, треба відпрацювати практику застосування нашої системи саме по цих видах ракет» - коментує експерт.

Дана ракета коштує близько 210 мільйонів доларів США, а задумувалась вона як протикорабельна зброя, що так само як і Онікс здатна уражати масивні обʼєкти. 

Нагадуємо, що на озброєнні у рф є ще такі види балістичних ракет:

  • Кинджал 
  • Онікс 
  • Іскандер 
  • С-300
  • Тополь М
  • Булава 

Особливість таких ракет є в тому, що вони дальнобійні і летять по балістичній траєкторії, тобто в неконтрольованому русі. Їх важче збивати через специфічний механізм польоту. Наразі існує ймовірність придбання росією великої кількості таких ракет у Ірану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

Новини по темі