Один з найпростіших способів зберегти всі смакові властивості грибів надовго — засушити їх. Сушені гриби зберігаються довгий час та підходять для приготування різних страв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані гриби на зиму в банках: простий та смачний рецепт
Для сушіння підходять всі види трубчастих грибів (капелюшки знизу схожі на губку) та сумчасті гриби.
До трубчастих грибів відносяться: білий гриб, маслюки, підберезники, підосичники.
До сумчастих грибів належать: сморчки та рядки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не отруїтися грибами: поради експертів у "Сніданку з 1+1"
Сушити гриби краще в духовці з конвекцією. Для цього необхідно їх піжготувати:
►Перебрати: відібрати свіжі й міцні гриби без пошкоджень і червоточин.
►Видалити бруд, хвою та листочки за допомогою м'якої тканини або ножа.
►У опеньок, маслюків та лисичок необхідно видалити ніжку.
►Наріжте великі й середні гриби на шматочки однакового розміру, маленькі гриби можна сушити цілими. Грибну ніжку необхідно розрізати уздовж навпіл.
►Застеліть деко пергаментним папером, викладіть підготовлені гриби на відстані 1-2 мм один від одного.
►Помістіть деко з грибами в попередньо розігріту до 40-50 °С духовку. Виставляти вищу температуру не варто, оскільки з грибів буде виділятися білок, що може зіпсувати увесь процес.
►Увімкніть режим конвекції, дверцята духовки тримайте трішки відкритими протягом усього процесу сушіння для забезпечення безперервної циркуляції повітря в духовці.
►Після того, як поверхня грибів підсохне, збільшіть температуру в духовці до 60-75 °С і продовжуйте процес сушіння ще 2-3 години.
►Відключіть духовку або знизьте температуру до 50-55 ℃, завершіть процес сушіння грибів при низькій температурі з включеною конвекцією.
►Час від часу перевіряйте гриби, перевертайте і виймайте вже підсохлі.
►Після сушки гриби необхідно остудити та перекласти в місткість з герметичною кришкою та слідкувати, щоб до грибів не попадала волога.