Як не отруїтися грибами: поради експертів у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як вберегтися від отруєння грибами? Корисні поради у "Сніданку з 1+1"
Freepik

Цього року грибникам варто бути особливо обережними. Існує ризик не лише отруїтися, а й натрапити на міни!

Поділитися:

Через війну, яку розв’язала росія, любителям збирати лисички та опеньки краще відмовитися від улюбленої справи. ДСНС України попереджає: у лісі можуть бути міни! Крім того, існує високий ризик отруєння грибами. Як вберегти себе та рідних? Про це детально розповіли в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

На Київщині вже було зафіксовано три випадки отруєння грибами — медикам не вдалося врятувати 9-річну дівчинку та її 18-річну сестру. На Вінниччині померли двоє дітей віком 4 та 12 років. Лікарка-терапевтка Наталія Гордієнко нагадує, що дітям давати гриби категорично не можна та й дорослим зловживати не варто. Гриби — білок, який дуже складно перетравлюється.

"Він не корисний для здоров’я. Це може бути як екзотика або поїхав на Закарпаття та поїв там", — коментує Наталія Гордієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ролик з песиком Патроном: як виглядають міни, чим вони небезпечні, чого не можна робити

Що робити при отруєнні грибами

В першу чергу потрібно викликати швидку допомогу. У людини можуть одночасно з’явитися такі симптоми: 

  • нудота, 
  • блювота,
  • діарея.

"Треба промити шлунок, випити будь-який сорбент, який є в наявності та викликати невідкладну допомогу", — радить пані Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заспокійливі під час війни: у чому небезпека самостійного прийому (коментує лікарка у "Сніданку з 1+1")

Як вберегти себе від отруєння грибами

Грибний експерт Сергій Пантюк, який нині служить в лавах ЗСУ, радить збирати лише ті гриби, на яких ви чітко знаєтесь. Зіркою отруйних грибів він називає бліду поганку. Вона може вбити одразу до чотирьох людей. На щастя, росте ця капосниця з яйця, чим принципово відрізняється від їстівної сироїжки.

"Гриби треба знати. Тут немає жодних ознак. Треба чітко знати гриб", — наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режим харчування під час війни: чому не варто змушувати себе їсти, якщо не хочеться та як не заїдати стрес (поради дієтологині Наталії Самойленко)

Також експерт не рекомендує купувати гриби з рук. Іноді навіть досвідчені грибники можуть не помітити, що біля їстівних грибів росла поганка. З таким сусідом усе навколо стає небезпечним. 

Щоб зібрати “здорові” плоди, треба орієнтуватися у місцевості. Гриби, як губка, всмоктують у себе важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води та повітря.

Не варто збирати гриби попід дорогою. Відстань від міст має сягати щонайменше 30 км. 

Новини по темі