Сушка грибів в духовці з конвекцією: покрокова інструкція заготівлі грибів на зиму

Як засушити гриби в духовці на зиму - покрокова інструкція
Pixabay/Kristina Paukshtite

Сушка грибів в духовці — кращий спосіб зберегти зібрані гриби. Сушені гриби можна використовувати для приготування супів, соусів, гарнірів в будь-який час року, а не тільки в сезон.

Поділитися:

Зібраний урожай грибів можна заморозити, законсервувати або висушити в духовці. Сушка грибів в духовці з конвекцією — найпростіший спосіб заготівлі грибів на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт польських грибів на зиму: маринування (покроковий рецепт)

Для сушки підходять всі види трубчастих грибів (капелюшки знизу схожі на губку), але найсмачнішими з них є білі (боровики). До трубчастих грибів також відносяться: маслюки, підберезники, підосичники. Сушити також можна сумчасті гриби: сморчки та рядки. Для сушіння не придатні всі види пластинчастих грибів (за винятком опеньків).

Важливо пам'ятати, що кожен вид грибів необхідно сушити окремо від інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖФантастична осіння лазанья з кабачків від Ольги Сумської — смачно, корисно та дуже просто

Як сушити гриби в духовці з конвекцією

Для сушіння грибів в духовці з конвекцією необхідно:

►Перебрати зібраний урожай грибів: відібрати свіжі й міцні гриби без пошкоджень і червоточин.
►Видалити бруд, хвою й листочки за допомогою м'якої тканини або ножа. Якщо для сушки використовуються опеньки, маслюки або лисички, тоді необхідно видалити ніжку гриба.

Зверніть увагу — мити гриби призначені для сушки не можна!

►Наріжте великі й середні гриби на шматочки однакового розміру, маленькі гриби можна сушити цілими. Грибну ніжку необхідно розрізати уздовж.
►Застеліть деко пергаментним папером, викладіть на неї підготовлені гриби на відстані 1-2 мм один від одного.
►Помістіть деко з грибами в попередньо розігріту до 40-50 °С духовку для підсушування. Виставляти вищу температуру не варто, бо з грибів буде виділятися білок, що утруднить сушку і зіпсує якість кінцевого продукту.

Увімкніть режим конвекції, дверцята духовки тримайте відкритими (на відстані 15-20 см) на протязі всього процесу сушіння для забезпечення безперервної циркуляції повітря в духовці.

►Після того як поверхня грибів підсохне, збільште температуру в духовці до 60-75 °С і продовжуйте процес сушіння ще 2-3 години.
►Після цього відключіть духовку або знизьте температуру до 50-55 ℃, завершіть процес сушіння грибів при низькій температурі з включеною конвекцією.

►Час від часу перевіряйте гриби, перевертайте і виймайте вже підсохлі.

Правильно висушені гриби легкі, легко гнутися і ламаються. Пересушені гриби можна перемолоти в блендері і використовувати в якості приправи.

►Після того як сушка грибів в духовці з конвекцією буде завершена, їх необхідно остудити і перекласти дари лісу в ємність з герметично закривається кришкою для подальшого зберігання. 

Щоб продукт не зіпсувався — уникайте попадання вологи!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт гарбузового крем-супу від актриси Ольги Сумської  — королівська страва з власної книги рецептів народної артистки (відео)

Спробуйте також приготувати брускети з грибами та салат з каштанами. Як це зробити — дивіться у відео сюжеті:

Новини по темі