Які загрози для радіаційної безпеки несе знеструмлення Чорнобильської АЕС: ексклюзивно для «Сніданку. Онлайн» розповів Юрій Костенко

Чим небезпечне знеструмлення ЧАЕС окупантами? Розповів експерт.

Чорнобильську АЕС, яку захопили окупаційні війська, було знеструмлено. Наразі там працює дизельний двигун, який може забезпечити станцію електроенергією максимум 2 доби, 1 з яких вже минула. Про те, чим це загрожує Україні і світу, у "Сніданку. Онлайн" на відеовключенні ексклюзивно розповів міністр навколишнього середовища і ядерної безпеки 1992-1998 років Юрій Костенко.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми віримо у майбутнє, ми не здамося", — Президент України Володимир Зеленський дав розгорнуте інтерв'ю німецькій газеті BILD (публікуємо фрагменти)

Юрій Костенко наголошує:

"Те, що може відбутися на Чорнобильській АЕС, уже відбулося в колишньому СРСР у 1957 році, де на військовому підприємстві відбулася радіаційна аварія із високореактивними відходами. Був вибух і було викинуто у повітря приблизно 20 млн кюрі активності. В Чорнобилі у 1986 році було викинуто приблизно в 20 разів більше. Радіоактивна хмара тоді, у 1957 році, піднялася на висоту майже 2 км і була рознесена на площу, де проживало 300 тисяч людей. Але це була Тайга, Україна ж має набагато більшу щільність населення".

Юрій Костенко має на увазі Киштимську аварію, першу в СРСР радіаційну надзвичайну ситуацію техногенного характеру, що виникла 29 вересня 1957 року на хімкомбінаті «Маяк», розташованому в закритому місті «Челябінськ-40». У наступні роки в населених пунктах, що зазнали радіоактивного забруднення, спеціальні механізовані загони виконали ліквідацію і поховання будівель, продовольства, фуражу і майна жителів. Соціально-екологічні наслідки аварії виявилися дуже серйозними. Тисячі людей були змушені залишити місця свого проживання, багато інших залишилися жити на забрудненій радіонуклідами території в умовах довготривалого обмеження господарської діяльності. Положення значно ускладнювалося тим, що в результаті аварії радіоактивного забруднення зазнали водойми, пасовища, ліси і орні землі.

Тож, зважаючи на серйозність ситуації, світ повинен зробити все, щоб відновити електропостачання ЧАЕС та повернути Україні контроль за нею та Запорізькою АЕС, захопленою окупантами. Юрій Костенко говорить:

"Якщо світ не зупинить цей ядерний тероризм, це перетвориться на ядерну війну. Це світове божевілля. Мене дивує позиція МАГАТЕ: воно повинне офіційно звернутися з вимогою закрити небо над атомними АЕС від ядерного тероризму".

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо на атомній вибух: коли і скільки йоду треба прийняти, щоб зберегти щитовидку від ураження (поради лікаря Комаровського)

А що до того, що може на нас чекати, якщо електропостачання ЧАЕС не буде відновлено у необхідні строки, Костенко сказав:

"Відсутність охолодження відстою відпрацьованих твелів на ЧАЕС приведе до точно такого ж сценарію радіоактивного вибуху, який був під час Киштимської аварії у 1957 році. Цю ситуацію потрібно терміново вирішити шляхом переговорів Байдена з путіним".

Дивіться "Сніданок.Онлайн" щодня з 10:00 до 13:00 на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Більше новин