Як допомогти дитині впоратися зі стресом під час війни: поради від дитячої психологині Світлани Ройз

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як боротися зі стресом дитини під час війни: поради від дитячої психологині Світлани Ройз
freepik.com

Як допомогти нашим дітям зняти стрес, у якому вони перебувають через війну? Порадами і практиками поділилася Світлана Ройз.

Поділитися:

Вразлива дитяча психіка, безумовно, дуже страждає від війни. Як допомогти дітям, які змушені перебувати у бомбосховищах чи тікати від окупантів під кулями, подолати стрес? Практичними порадами на включенні зі "Сніданком. Онлайн" поділилася дитяча психологиня Світлана Ройз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині впоратися з тривогами: поради від МОЗ

Світлана Ройз радить дотримуватися наступних рекомендацій:

►Дитині потрібне відчуття рутини: розпорядок дня, режим харчування та сну дають їй відчуття захищеності та впевненості у майбутньому.

►Не порушуйте сімейні традиції, якщо це можливо. Святалан Ройз наводить такий приклад: якщо ви звикли до вечірніх чаювань в колі сім'ї, розіграйте міні-сценку з таким "чаюванням" і у сховищі. Це заспокоїть дитину і додасть їй впевненості, що її життя не змінилося назавжди і докорінно. Діти дуже великі консерватори, для них такі традиції та рутинні дії, що регулярно повторюються, надзвичайно важливі.

►Найважливіший час зараз – це ранковий час, одразу після пробудження. Тому що багато діток можуть прокидатися у відчутті тривоги через пережитий стрес, не розуміти, де я, хто я, хто зі мною. Через пережитий стрес, переїзди, бомбосховища діти можуть поступово втрачати відчуття самоідентифікації, а це дуже шкідливо для їхньої психіки. Тож саме зранку треба максимально торкатися тіла дитини, обіймати, цілувати її, повертати їй межі її тіла. 

►У сховищі варто посадити дитину перед собою, спиною чи животом до себе, і сильно обійняти. Важливо, щоб дитина мала можливість зробити хоча б якусь дію: будь-яка дія допомагає вийти з фази травмування. Тому варто попросити її сильно обійняти вас у відповідь.

►Якщо дихання дитини збивається, варто попросити її дихати разом з вами.

►Якщо помітно, що дитина чогось дуже злякалася, чим завгодно приверніть до себе її увагу, щоб змінити фокус з об'єкту тривоги на вас. Наприклад, попросіть подивитися на вашу руку.

Говоріть з дитиною, розповідайте, чому ви були змушені зробити ті чи інші дії для її безпеки. А коли небезпека минула, обов'язково зафіксуйте їй, що зараз вона у безпеці.

Часто говоріть дитині "я тебе люблю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічна допомога: які етапи стресу ми проходимо зараз і як з цим впоратися

Послухайте, як Світлана Ройз розповідає, як говорити з маленькими дітьми про війну:

Дивіться "Сніданок.Онлайн" щодня з 10:00 до 13:00 на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі