Якщо на атомній вибух: коли і скільки йоду треба прийняти, щоб зберегти щитовидку від ураження (оновлено)

Скільки і як саме пити йод у випадку радіоактивного зараження: інструкція від лікаря Комаровського (оновлено)
Pexels/jeshootscom

Лікар Комаровський розповів, як захистити організм, в першу чергу щитоподібну залозу, від можливого радіоактивного ураження.

Поділитися:

Поради Євгена Комаровського у наведеному нижче матеріалі були актуальні станом на 2022 рік.

Вашій увазі оновлені рекомендації та поради станом на липень 2023 року:


Після того, як росія напала на Україну 24 лютого, її президент владимир путін вже неодноразово погрожував світові застосувати ядерну зброю, якщо світ буде нам допомагати в боротьбі. Чимало ЗМІ повідомляють, що російські загарбники провели ще одне мінування на ЗАЕС. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив, що ворог може влаштувати теракт на атомній електростанції. Хоча аварія може і не призвести до викиду радіоактивних речовин в атмосферу, проте кожному із нас варто перестрахуватися і знати алгоритм дій, аби убезпечити себе та своїх рідних.

Що робити, якщо ядерна загроза буде реальною, і вибух на АЕС все ж станеться? Як захистити себе та своїх дітей розповів педіатр Євген Комаровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу: правила невідкладної допомоги від лікаря Комаровського

Лікар Комаровський розповідає:

«Перше, що відбувається при радіоактивному зараженні – це викид радіоактивного йоду, який вбиває щитоподібну залозу. Є дуже важливі правила захисту: якщо є загроза радіоактивного зараження, треба прийняти всередину звичайний йод. Тоді щитоподібна залоза буде «зайнята» цим йодом, і ми зможемо її вберегти від ураження. Це треба зробити, коли загроза реальна: за 30 хвилин до чи в перші хвилини-години після того, як оголошено тривогу».

Євген Комаровський наголошує: якщо прийняти йод у перші 2 години після трагедії, захист щитоподібної залози перевищує 90%, якщо за 30 хвилин до вибуху, захист майже 100%.

Коли і скільки йоду варто приймати?

Якщо існує реальний ризик радіоактивного ураження, Євген Комаровський дає інстуркцію, що і як пити.

Таблетки калію йодиду:

  • Люди старше 2 років: 125 мг (пів таблетки).
  • Діти до 2 років: 40 мг (1/6 таблетки).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична допомога ОНЛАЙН: де в ці дні українці можуть отримати медичні консультації (доповнюється)

Якщо доступу до цих таблеток немає, у якості альтернативи можна використати звичайний розчин 5% йоду. Його у відповідному дозуванні треба накапати у тепле молоко чи воду та випити:

  • Люди старше 14 років: 40 крапель.
  • Діти від 5 до 14 років: 20 крапель.

Дітям молодше 5 років приймати йод всередину не можна. У такому разі необхідне дозування йоду слід розвести водою та нанести на різні ділянки шкіри йодною сіткою.

  • Діти від 2 до 5 років: 20 крапель.
  • Діти молодше 2 років: 10 крапель.
Важливо! Мова йде про спеціальну профілактичну дозу йоду при радіації. Це величезна доза, яка дуже сильно перевищує добову потребу організму в цьому елементі. Тому пити таким чином йод можна лише 1 раз, повторювати цю процедуру не можна, і лише при реальні загрозі радіоактивного зараження.

Дивіться офіційні рекомендації щодо проведення йодної профілактики, затверджені НАМН України:

Новини по темі