Які загрози для радіаційної безпеки несе знеструмлення Чорнобильської АЕС: ексклюзивно для «Сніданку. Онлайн» розповів Юрій Костенко

Чим загрожує знеструмлення ЧАЕС окупантами: пояснив колишній міністр навколишнього середовища Юрій Костенко
freepik.com

Чим небезпечне знеструмлення ЧАЕС окупантами? Розповів експерт.

Поділитися:

Чорнобильську АЕС, яку захопили окупаційні війська, було знеструмлено. Наразі там працює дизельний двигун, який може забезпечити станцію електроенергією максимум 2 доби, 1 з яких вже минула. Про те, чим це загрожує Україні і світу, у "Сніданку. Онлайн" на відеовключенні ексклюзивно розповів міністр навколишнього середовища і ядерної безпеки 1992-1998 років Юрій Костенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми віримо у майбутнє, ми не здамося", — Президент України Володимир Зеленський дав розгорнуте інтерв'ю німецькій газеті BILD (публікуємо фрагменти)

Юрій Костенко наголошує:

"Те, що може відбутися на Чорнобильській АЕС, уже відбулося в колишньому СРСР у 1957 році, де на військовому підприємстві відбулася радіаційна аварія із високореактивними відходами. Був вибух і було викинуто у повітря приблизно 20 млн кюрі активності. В Чорнобилі у 1986 році було викинуто приблизно в 20 разів більше. Радіоактивна хмара тоді, у 1957 році, піднялася на висоту майже 2 км і була рознесена на площу, де проживало 300 тисяч людей. Але це була Тайга, Україна ж має набагато більшу щільність населення".

Юрій Костенко має на увазі Киштимську аварію, першу в СРСР радіаційну надзвичайну ситуацію техногенного характеру, що виникла 29 вересня 1957 року на хімкомбінаті «Маяк», розташованому в закритому місті «Челябінськ-40». У наступні роки в населених пунктах, що зазнали радіоактивного забруднення, спеціальні механізовані загони виконали ліквідацію і поховання будівель, продовольства, фуражу і майна жителів. Соціально-екологічні наслідки аварії виявилися дуже серйозними. Тисячі людей були змушені залишити місця свого проживання, багато інших залишилися жити на забрудненій радіонуклідами території в умовах довготривалого обмеження господарської діяльності. Положення значно ускладнювалося тим, що в результаті аварії радіоактивного забруднення зазнали водойми, пасовища, ліси і орні землі.

Тож, зважаючи на серйозність ситуації, світ повинен зробити все, щоб відновити електропостачання ЧАЕС та повернути Україні контроль за нею та Запорізькою АЕС, захопленою окупантами. Юрій Костенко говорить:

"Якщо світ не зупинить цей ядерний тероризм, це перетвориться на ядерну війну. Це світове божевілля. Мене дивує позиція МАГАТЕ: воно повинне офіційно звернутися з вимогою закрити небо над атомними АЕС від ядерного тероризму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо на атомній вибух: коли і скільки йоду треба прийняти, щоб зберегти щитовидку від ураження (поради лікаря Комаровського)

А що до того, що може на нас чекати, якщо електропостачання ЧАЕС не буде відновлено у необхідні строки, Костенко сказав:

"Відсутність охолодження відстою відпрацьованих твелів на ЧАЕС приведе до точно такого ж сценарію радіоактивного вибуху, який був під час Киштимської аварії у 1957 році. Цю ситуацію потрібно терміново вирішити шляхом переговорів Байдена з путіним".

Дивіться "Сніданок.Онлайн" щодня з 10:00 до 13:00 на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі