Чи можна схуднути на безглютеновій дієті

Біохімік розповів про походження глютену та його особливості.

Постійний експерт програми «Сніданок. Вихідний» Гліб Репіч розповів про властивості глютену та розвіяв міфи щодо його шкоди для здоров'я.

Глютен – це група запасаючих білків, які містяться в злаках (зернах) пшениці, жита, вівса та відповідно всіх продуктах, що з них виготовляються.

Потрапляючи у воду, глютен утворює клеїсту речовину. За рахунок цього тісто на хліб є таким еластичним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білкові продукти та лід збережуть молодість вашої шкіри

ШКОДА ВІД ГЛЮТЕНУ

Глютен є шкідливим винятково для людей, що страждають від хвороби целіакія – це алергія на глютен. Вона проявляється у захворюванні тонкого кишечника.

Целіакія діагностується переважно ще у дитячому віці. Таким хворим категорично не можна вживати глютеновмісних продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти збережуть здоров'я серця.

КОРИСТЬ ПРОДУКТІВ БЕЗ ГЛЮТЕНУ

Білок, потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, перетравлюється, розщеплюється до амінокислот і всмоктується організмом. Якщо людина не страждає на целіакію, її організму все одно, який білок він спожив. Глютен не викликає жодних хвороб у людей без алергії.

КАЛОРІЙНІСТЬ ГЛЮТЕНУ

У глютені рослина запасає поживні речовини, щоб дати життя новим рослинам. Безглютенові продукти містять білок іншого походження, але він так само виконує запасаючу функцію.

Різниця калорійності між глютеновими й безглютеновими продуктами мінімальна – 1-5Ккал.

БЕЗГЛЮТЕНОВА ДІЄТА

Безглютенова дієта не дуже корисна, як для здоров'я, так і для сімейного бюджету. По-перше, імпортні безглютенові продукти коштують врази більше. По-друге, часто безглютенові товари виробляють з продуктів, до складу яких входять підсилювачі смаку та цукор, що лише додадуть ваги. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути за допомогою вівсянки.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як приготувати корисну гранолу із вівсяними пластівцями, горіхами та медом.

Більше новин