Грошова допомога переселенцям: Уряд подовжив кінцевий термін подання заяви

Відтепер подати заяву на отримання грошової допомоги від держави внутрішні переселенці зможуть до 30 квітня.

9 квітня на засіданні Уряду було прийняте рішення подовжити кінцевий строк подання заяви на отримання допомоги вимушеним внутрішнім переселенцям в Україні. Про це повідомляє Урядовий портал.

Нагадаємо, раніше повідомлялося: щоб отримати допомогу за березень, всі документи треба було подати до 14 квітня. Тепер же цей термін подовжили до 30 квітня. Таке рішення пов'язано з тим, що досі дана функція не працює у застосунку "Дія", хоча обіцяли, що вона буде працювати вже наприкінці березня. З цим пов'язане і величезне навантаження на ЦНАПи та місцеві органи соціального захисту населення, де наразі приймаються заяви. Також є багато нарікань на те, що програма, в яку заносяться ці заяви, дуже часто працює з перебоями, "зависає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава планує компенсувати українцям втрачене під час війни житло: яким чином та хто має право

Скільки грошей можуть отримати переселенці від держави?

Нагадаємо, як допомога внутрішнім переселенцям в Україні встановлені такі виплати:

3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю;

2000 гривень на кожну дорослу особу.

Хто може претендувтаи на виплати?

Вказані кошти можуть отримати:

►Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з тимчасово окупованих територій та з територій України, де ведуться бойові дії. Відповідно до розпорядження Кабміну №204 від 6 березня 2022 року та його доповненням № 213-р від 11 березня 2022 року, це мешканці Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва.

►ВПО, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання відповідно до постанова Кабміну №505 від 1 жовтня 2014 року (вони отримають допомогу автоматично, без додаткових заяв).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від ООН: хто, як і скільки може отримати

Що треба зробити, щоб отримати допомогу переселенцям?

Щоб отримувати вказану допомогу, треба спочатку стати на облік як ВПО. Це можна зробити в органах соціального захисту населення, в уповноваженої особи громади, у ЦНАПі або ж у додатку "Дія" у майбутньому (проте коли ця функція запрацює в "Дії", поки неясно, наразі вона недоступна).

Після отримання довідки ВПО слід подати заяву на отримання допомоги. Це також можна зробити у органах соціального захисту населення, в уповноваженої особи громади, у ЦНАПі або ж у додатку "Дія" у майбутньому (функція наразі недоступна).

Дивіться сюжет у "Сніданку з 1+1" про ініціативу у Хмельницькій області для переселенців:

Loading...

Більше новин