Грошова допомога внутрішнім переселенцям від ООН: хто, як і скільки може отримати

Скільки і яким чином переселенці можуть отримати від ООН: механізм нарахування грошової допомоги
фотобанк УНІАН

Певні категорії внутрішніх переселенців в Україні зможуть отримати грошову допомогу від ООН.

Поділитися:

Агентство ООН у справах біженців оголосило про виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО) в Україні грошової допомоги. Коли, як і хто зможе її отримати?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮНІСЕФ розпочинає програму грошової допомоги українським багатодітним сім’ям, які постраждали через війну: як подати заявку та отримати кошти

Про виплати від ООН на одному зі своїх прес-брифінгів повідомила і міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона розповіла, що Управління Верховного комісара ООН з питань захисту біженців спільно з "Укрпоштою" розпочали виплату по 2220 гривень кожному переселенцю з таких соціально вразливих груп:

  • Вагітні жінки.
  • Матері, які самостійно виховують дітей.
  • Багатодітні родини.
  • Родини з особами, які мають інвалідність.

Це не означає, що інші категорії переселенців точно не можуть претендувати на допомогу. Проте наразі пріорітет надається саме зазаначеним вище ВПО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо у часи війни піднімають ціну на житло або взагалі виселяють з квартири (порада адвоката)

Як подати заявку на отримання допомоги

Для отримання допомоги від ООН потрібно зареєструватися через органи соціального захисту населення або ЦНАП як внутрішньо переміщена особа за однією з таких адрес:

  • м. Львів, вул. Трускавецька, 2 Б (з 9:00 до 18:00).
  • м. Львів, вул. Палія, 15 (з 9:00 до 18:00), вихідний – субота.
  • м. Ужгород, Гуманітарний штаб "Совине гніздо", вул. Ференца Ракоци, 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00).
  • м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 24, Ужгородський міський центр соціальних служб департаменту соціальної політики (пн-пт з 9:00 до 18:00).
  • м. Мукачево, ЦНАП, вул. Духновича, 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Як отримати грошову допомогу від ООН

Вказана допомога надається додатково до допомоги від держави, яку гарантують всім переселенцям. Сума допомоги базується на сумі прожиткового мінімуму, прогнозованого на квітень 2022 р., та становить 2220 гривент на кожного члена родини на місяць. Вся сума допомоги буде розділена на три місяці і перерахована на одного члена родини щомісяця шляхом переказу на відділення "Укрпошти". Отримати переказ можна буде, пред'явивши документ, що посвідчує особу.

З будь-якими питаннями, пов'язаними з питанням грошової допомоги ВПО від ООН, можна звертатися за телефоном 0 800 30 77 11 або писати на електронну адресу ukrki@unhcr.org.

Дивіться відео про те, що у Хмельницькому запрацював відділ працевлаштування для переселенців:

Новини по темі