Грошова допомога переселенцям: Уряд подовжив кінцевий термін подання заяви

Уряд подовжив кінцевий термін подання заяви на отримання грошової допомоги переселенцям
фотобанк УНІАН

Відтепер подати заяву на отримання грошової допомоги від держави внутрішні переселенці зможуть до 30 квітня.

Поділитися:

9 квітня на засіданні Уряду було прийняте рішення подовжити кінцевий строк подання заяви на отримання допомоги вимушеним внутрішнім переселенцям в Україні. Про це повідомляє Урядовий портал.

Нагадаємо, раніше повідомлялося: щоб отримати допомогу за березень, всі документи треба було подати до 14 квітня. Тепер же цей термін подовжили до 30 квітня. Таке рішення пов'язано з тим, що досі дана функція не працює у застосунку "Дія", хоча обіцяли, що вона буде працювати вже наприкінці березня. З цим пов'язане і величезне навантаження на ЦНАПи та місцеві органи соціального захисту населення, де наразі приймаються заяви. Також є багато нарікань на те, що програма, в яку заносяться ці заяви, дуже часто працює з перебоями, "зависає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава планує компенсувати українцям втрачене під час війни житло: яким чином та хто має право

Скільки грошей можуть отримати переселенці від держави?

Нагадаємо, як допомога внутрішнім переселенцям в Україні встановлені такі виплати:

3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю;

2000 гривень на кожну дорослу особу.

Хто може претендувтаи на виплати?

Вказані кошти можуть отримати:

►Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з тимчасово окупованих територій та з територій України, де ведуться бойові дії. Відповідно до розпорядження Кабміну №204 від 6 березня 2022 року та його доповненням № 213-р від 11 березня 2022 року, це мешканці Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва.

►ВПО, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання відповідно до постанова Кабміну №505 від 1 жовтня 2014 року (вони отримають допомогу автоматично, без додаткових заяв).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від ООН: хто, як і скільки може отримати

Що треба зробити, щоб отримати допомогу переселенцям?

Щоб отримувати вказану допомогу, треба спочатку стати на облік як ВПО. Це можна зробити в органах соціального захисту населення, в уповноваженої особи громади, у ЦНАПі або ж у додатку "Дія" у майбутньому (проте коли ця функція запрацює в "Дії", поки неясно, наразі вона недоступна).

Після отримання довідки ВПО слід подати заяву на отримання допомоги. Це також можна зробити у органах соціального захисту населення, в уповноваженої особи громади, у ЦНАПі або ж у додатку "Дія" у майбутньому (функція наразі недоступна).

Дивіться сюжет у "Сніданку з 1+1" про ініціативу у Хмельницькій області для переселенців:

Новини по темі