Прості рецепти хліба у домашніх умовах: без дріжджів, на кефірі, содовий хліб

Легкі рецепти приготування хліба в домашніх умовах.

У воєнний час не завжди є можливість придбати хліб. Пропонуємо прості рецепти випікання хліба, які допоможуть приготувати поживну паляницю в домашніх умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємо ніжний та пишний омлет у духовці за 15 хвилин (рецепт Руслана Сенічкіна)

Домашній хліб без дріжджів: рецепт

Цей хліб підійде тим, хто дотримується правильного живлення, або у кого є складнощі травлення. Альтернативою дріжджам у цьому рецепті є закваска. 

 ФОТО: izyskon.com

Для того, аби його приготувати, вам знадобляться:

  • Стакан каші «Геркулес» (або за наявності пластівці).
  • Стакан борошна.
  • 11-грамова пачка розпушувача.
  • Стакан молока (можна води).
  • Сіль (на кінчику ложки).
  • Рослинна олія (десертна ложечка).
  • Столова ложка меду.

Етапи приготування:

1. Розігрійте піч (ідеальна температура – 180 градусів Цельсія).

2. Пластівці можна за бажанням подрібнити кавомолкою або блендером.

3. Змішайте усі сипучі складові.

4. Поєднайте мед з маслом в окремій посудині, розведіть це молоком (або водою) та ретельно перемішайте. 

5. З'єднайте суміші, які утворилися. Далі не круто вимішуйте вологе тісто, щоб утворився шар.

6. Випікайте третину години на деку, який попередньо треба змазати олією. Смачного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати з броколі, щоб вся родина їла корисний овоч: пиріг з броколі та сиром (рецепт Руслани Писанки)

Домашній хліб на кефірі: рецепт

Для цього варіанту хліба теж не треба використовувати дріжджові інгредієнти: пухку структуру тут забезпечать кефір та сода. Перевагою цього рецепта є хрустка скоринка, яка утворюється після випікання.

 ФОТО: 1000.menu

Інгредієнти:

  • Дві чашки житнього борошна.
  • 1,2 чашки пшеничного борошна.
  • Пучка солі.
  • Одна чашка кефіру.
  • Неповна чашка води.
  • Цукор (чайна ложка без верху).
  • 10 г рафінованої олії.

Етапи приготування:

1. Об'єднайте кефір, воду (яку заздалегідь варто підігріти в чайнику) та цукор з сіллю.

2. Борошно просійте й перемішайте з іншими сухими компонентами.

3. Потроху вводьте в борошняну складову кефірну суміш. Потім варто замісити тісто протягом трохи менше ніж 10 хвилин. 

4. Тісто має бути однорідним. Залиште відпочивати його на пів годинки, накривши кухонним рушником.

5. Додайте масло, обмажте "колобок" та залиште до повного всмоктування.

6. Дайте тісту підійти пару годин (воно має стати у 2 рази більшим).

7. Зробіть округлу буханку та знову залиште настоятися (30 хв) на деці.

8. Залиште спікатись у духовці на 2/3 години. Духовка має бути розігріта до 200 градусів Цельсія. Смачного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати оригінальні начинки для вареників (рецепти від шоу «Твій день»)

Домашній содовий хліб: рецепт

Цей хліб теж не містить дріжджів, а за складом схожий на хліб на кефірі, проте містить більше клітковини. За наявності цей хліб можна доповнювати різними зернами та горіхом.

 ФОТО: 1000.menu

Для приготування вам треба:

  • Три гуртки борошна грубого помелу.
  • Вівсянка (столова ложка з гіркою).
  • 1/5 частина стандартного пакування вершкового масла.
  • Гуртка кефіру.

Процес готування:

1. З'єднайте всі сипучі складові та ретельно перемішайте.

2. Додайте вершкове масло, яке треба розм'якшити заздалегідь та кисломолочний продукт.

3. Тісто варто вимісити до м'якості.

4. Розмістіть тісто содового хліба на деку, зробіть невеликі надрізи уздовж.

5. Випікайте в розпеченій духовці, яка розігріта до 180 градусів, 55-60 хвилин.

Більше новин