«Моя друга Батьківщина»: потужні вислови майстра українського кінематографа Сергія Параджанова про любов до України

Вірменин з українським серцем: найвідоміші цитати культового режисера Сергія Параджанова про любов до України

Сергій Параджанов — режисер світової величини, творчість якого глибоко вплинула на розвиток не лише українського кіномистецтва. Однією з ключових робіт митця став фільм Тіні забутих предків, який був знятий в Україні й став його першим визначним шедевром кіномистецтва. Навіть західна преса свого часу була в захваті від цієї української кінострічки, а найвідоміші кінорежисери світу не припиняли висловлювати своє захоплення. 

ЮНЕСКО оголосила 2024 — роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею. 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

Національна спілка кінематографістів України

Хоч Сергій Параджанов й народився у Вірменії, Україна зайняла особливе місце в його житті та творчості. Саме в Україні Параджанов здобув міжнародне визнання, про це він завжди згадував з великим захопленням. Сергій Параджанов неодноразово підкреслював свою любов до України та її культури й це знаходить відображення в його численних цитатах. 

Але як вірменин за походженням міг так полюбити Україну, щоб його слова про неї полонили серця мільйонів? Ми підібрали найкращі вислови культового режисера Сергія Параджанова про Україну – країну, яка стала для нього другою батьківщиною. Його слова про українську землю пронизані глибокою любов'ю, повагою та неабияким болем. 

Freepik

«Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому його розумію я. Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!».

 

«Україна – це моя Батьківщина, моя друга Батьківщина. Там я створив свій перший шедевр Тіні забутих предків, там я став генієм, там у мене народився син. Україна мені подарувала все».

 

«Київ вже не раз був на екрані — історичний, пейзажний, архітектурний, індустріальний, зруйнований війною. Але майже ніхто не вдивлявся в душу Києва, не помічав його печалі і бажання, не помічав його людяності».

 

«Я вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм».

 

«Не знаю, що чекає на мене, але знаю, що хотів померти в Україні. Хоч би там як, а я їй багато чим завдячую. Україна — вона велика, моя друга Батьківщина».

Реальна історія

Та померти Сергію Параджанову все ж не судилося в Україні. Останнім притулком для геніального режисера став Єреван. Сергій Параджанов помер 20 липня 1990 року у Вірменії, куди перед цим повернувся після тривалого переслідування радянською владою.

Хоча він за життя зазнав багато труднощів, його внесок у світовий кінематограф залишається неоціненним, а любов до України та її культури продовжує жити не тільки в його роботах, а й у цитатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Найстрашніше — проґавити прекрасне»: найвідоміші вислови культового українського режисера Сергія Параджанова, які змусять вас задуматись

Більше новин