14 серпня православні християни святкують Перший Спас або Маковея. Згідно з древніми традиціями на Маковея готують пісні страви з маку і меду. У свято Першого Спаса традиційно випікають «шулики», готують пампушки з маком, медові пряники і маківники, пироги, вареники з маком.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший Спас: що святять на Маковея (4 обов'язкові складові кошика в храм на 14 серпня)
Страви на Маковея повинні бути пісними, бо після Медового Спаса починається Успенський піст.
Традиційно на Маковея випікають «шулики» — це великі смажені коржики, які, після освячення, ламають на дрібні шматочки і заливають медовою ситою з розтертим маком. Така обрядова їжа солодка і дуже смачна.
Для приготування коржиків з маком або шуликів необхідно взяти такі продукти:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода картопля з маком та салат з бринзою: пригадуємо давні українські рецепти з дослідницею гастрономічної культури Оленою Брайченко
►Мак промити й залити окропом приблизно на 30 хвилин. За цей час він повинен збільшитися в обсязі і стати м'яким.
►Акуратно злити зайву воду з маку (рекомендується робити це через дрібне сито).
►Збити яйце вінчиком, в отриману масу додати 1 столову ложку меду і повторити процес збивання.
Для приготування шуликів на Маковея мед найкраще вибирати ароматний: гречаний або липовий.
►В отриману яєчно-медову суміш додати 1 столову ложку запареного маку і добре перемішати.
►Влити попередньо розтоплене й охолоджене до кімнатної температури вершкове масло, ретельно перемішати.
►Додати 1/2 чайної ложки соди в отриману суміш і знову ретельно перемішати.
►В отриману суміш влити молоко і знову ретельно перемішати до однорідної консистенції.
►Додати просіяне борошно і замісити тісто.
Тісто для шуликів на Маковея має бути в міру тугим і не повинно липнути до рук. Якщо тісто сильно липне до рук, додайте 1 столову ложку борошна. Намагайтеся не досипати багато борошна, щоб тісто не вийшло важким.
►Розкачайте тісто в корж товщиною 3-5 мм і перекладіть його на деко з пергаментним папером.
►Випікайте корж в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.
Традиційно, на свято Першого Спаса, перед подачею на стіл «шулики» розламують на дрібні шматочки й подають з макової заливкою.
Раніше для приготування макової заливки до шуликів використовували спеціальну макітру й макогін. У наші дні можна використовувати будь-який зручний посуд, наприклад, глиняний горщик й великий дерев'яний товкач, блендер або м'ясорубку.
►Запарений раніше мак необхідно ретельно розтерти до появи макового молочка.
►Додайте до маку мед і ще раз ретельно добре розітріть.
►Додати трохи окропу і перемішайте.
Ось і все — заливка для шуликів на Маковея готова.
►Складіть розламані макові коржики в гарне святкове блюдо і полийте маковою заливкою. Дайте просочитися 20-30 хвилин і подавайте смачне традиційне блюдо на Маковея до столу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати солодкий пиріг з нектаринами та яблуками без цукру? Рецепт від доньки Ірини Ванникової (відео)
Дивіться відео сюжет приготування шуликів на Маковія:
Loading...