Молода картопля з маком та салат з бринзою: пригадуємо давні українські рецепти з дослідницею гастрономічної культури Оленою Брайченко

Рецепт приготування молодої картоплі з маком та смачний салат з помідорів з бринзяю
Рexels/Karolina Grabowska

Українська кухня має безліч забутих, але смачних та корисних рецептів. Дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко поділилася старовинним рецептом за яким готували українці майже 100 років тому.

Поділитися:

Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури України, у програмі «Твій день» розказала за якими рецептами готували українці 100 років тому та приготувала старовинну страву – молоду картоплю з маком та салат із помідорів та гуцульської бринзи.

Як приготувати картоплю з маком за старовинним рецептом

Для приготування картоплі з маком необхідно взяти наступні продукти:

рецепт приготування картоплі з маком

Для приготування молодої картоплі з маком необхідно:

►Молоду картоплю почистити та відварити

Для цього блюда дуже важливо, щоб була якісна свіжа картопля та незапрівший мак. Жир, також, повинен бути гарним — можна використовувати замість сала (шкварок) вершкове масло або рослинну олію. 

►Розігріти пательню та підсмажити мак

►Викласти в мак картоплю, перемішати та трішечки підсмажити. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати солодкий пиріг з нектаринами та яблуками без цукру? Рецепт від доньки Ірини Ванникової (відео)

Раніше в українських стравах маку було дуже багато. Зараз нам звично, що мак кладуть в якості начинок до пирогів, вареників, тобто до солодких блюд. Але раніше, коли був брак продуктів, мак використовували замість олії або для врізноманітнення буденних пістних страв.

Як приготувати салат з помідорів з бринзою

Для приготування салату до картоплі необхідно взяти такі продукти:

рецепт приготування салата з помідор

Щоб приготувати салат необхідно:

►Помідори нарізати кружечками. Помідори краще обирати різних кольорів, так салат буде виглядати гарнішим. 

►Приправити сіллю та меленим перцем. 

►Присмачити справжньою овечою бринзяю та посипати гарбузовим насінням.

Заправляти салат можна запашною домашньою олією, лляною або оливковою олією. 

картофель с маком и салат из помидор

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Млинці на пиві з оселедцевою пастою: оригінальний рецепт відомої страви від Руслана Сенічкіна

Дивіться відео сюжет про секрети українських кулінарних книг і рецепт приготування старовинного страви: