Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Що приготувати на Маковея: традиційний рецепт — шулики (коржі з маком і медом)

макові коржики
Згідно з древніми традиціями 14 серпня готують коржі на Маковея з маком і медом, щоб в будинку цілий рік не було біди.

14 серпня православні християни святкують Перший Спас або Маковея. Згідно з древніми традиціями на Маковея готують пісні страви з маку і меду. У свято Першого Спаса традиційно випікають «шулики», готують пампушки з маком, медові пряники і маківники, пироги, вареники з маком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПерший Спас: що святять на Маковея (4 обов'язкові складові кошика в храм на 14 серпня)

Що приготувати на Маковея

Страви на Маковея повинні бути пісними, бо після Медового Спаса починається Успенський піст.

Традиційно на Маковея випікають «шулики» — це великі смажені коржики, які, після освячення, ламають на дрібні шматочки і заливають медовою ситою з розтертим маком. Така обрядова їжа солодка і дуже смачна.

Коржі на Маковея: рецепт приготування шуликів

Для приготування коржиків з маком або шуликів необхідно взяти такі продукти:

  • Яйце — 1 шт
  • Борошно — 260 г
  • Вода — 100 мл
  • Молоко — 100 мл
  • Мак — 4 ст.л
  • Мед — 4 ст.л
  • Масло вершкове — 50 г
  • Сода — 0.5 ч.л

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода картопля з маком та салат з бринзою: пригадуємо давні українські рецепти з дослідницею гастрономічної культури Оленою Брайченко

Як приготувати коржі на Маковея: рецепт

►Мак промити й залити окропом приблизно на 30 хвилин. За цей час він повинен збільшитися в обсязі і стати м'яким.
►Акуратно злити зайву воду з маку (рекомендується робити це через дрібне сито).
►Збити яйце вінчиком, в отриману масу додати 1 столову ложку меду і повторити процес збивання.

Для приготування шуликів на Маковея мед найкраще вибирати ароматний: гречаний або липовий.

►В отриману яєчно-медову суміш додати 1 столову ложку запареного маку і добре перемішати.
►Влити попередньо розтоплене й охолоджене до кімнатної температури вершкове масло, ретельно перемішати.
►Додати 1/2 чайної ложки соди в отриману суміш і знову ретельно перемішати.
►В отриману суміш влити молоко і знову ретельно перемішати до однорідної консистенції.
►Додати просіяне борошно і замісити тісто.

Тісто для шуликів на Маковея має бути в міру тугим і не повинно липнути до рук. Якщо тісто сильно липне до рук, додайте 1 столову ложку борошна. Намагайтеся не досипати багато борошна, щоб тісто не вийшло важким.

►Розкачайте тісто в корж товщиною 3-5 мм і перекладіть його на деко з пергаментним папером.

►Випікайте корж в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

Традиційно, на свято Першого Спаса, перед подачею на стіл «шулики» розламують на дрібні шматочки й подають з макової заливкою.

Рецепт приготування макової заливки до шуликів 

Раніше для приготування макової заливки до шуликів використовували спеціальну макітру й макогін. У наші дні можна використовувати будь-який зручний посуд, наприклад, глиняний горщик й великий дерев'яний товкач, блендер або м'ясорубку.

►Запарений раніше мак необхідно ретельно розтерти до появи макового молочка.
►Додайте до маку мед і ще раз ретельно добре розітріть.
►Додати трохи окропу і перемішайте.

Ось і все — заливка для шуликів на Маковея готова.

►Складіть розламані макові коржики в гарне святкове блюдо і полийте маковою заливкою. Дайте просочитися 20-30 хвилин і подавайте смачне традиційне блюдо на Маковея до столу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати солодкий пиріг з нектаринами та яблуками без цукру? Рецепт від доньки Ірини Ванникової (відео)

Дивіться відео сюжет приготування шуликів на Маковія:

2021-08-12
Новини
Новини